20 August 2014

DACA AM AVEA NUMAI ATITA "MINTE" CIT ARE O GISCA...


Toamna viitoare cind ai sa vezi o gisca indreptindu-se catre Sud, pentru iarna, zburind in formatie de “V”, sa-ti amintesti ce a descoperit stiinta cu privire la motivul pentru care gistele zboara in aceasta formatie. Cum fiecare gisca da din aripi, creeaza un curent de aer care faciliteaza zborul pasarii care o urmeaza. Asa ca, zburind in forma de “V”, intregul stol conserva 71% din energie, raportat la energia de care ar avea nevoie daca ar zbura fiecare gisca singura.

Oamenii care au aceeasi directie in viata si un sens al comunitatii pot ajunge la destinatie mai repede si mai usor, pentru ca se ajuta reciproc, “calatorind” spre aceeasi tinta.

Cind o gisca iese din formatie, deodata simte greutatea si incetineala care vin odata cu incercarea de a zbura singura - si astfel se va stradui rapid sa-si reia locul in formatie si sa se foloseasca de avantajul de a zbura in spatele unei alte pasari.

Daca am avea in viata numai atita "minte" cit are o gisca, am sta in formatie cu acei oameni care merg in aceeasi directie cu noi.

Cind prima gisca, cea din fata care conduce stolul, se oboseste trece in spate si o alta gisca ii ia locul in fruntea stolului…

Asa ca si pentru noi, oamenii, ar face sens ca in treburile care sint foarte stresante sa ne rotim pe rind la cirma, ca sa nu cadem de oboseala, precum gistele care se indreapta spre Sud.

Gistele din urma croncane, ca sa le incurajeze pe cele din fata sa mentina viteza.

Ce mesaje le transmitem noi celor din fata cind croncanim pe la spate…???

Si in sfirsit… si asta-i foarte important: cind o gisca se imbolnaveste sau este impuscata si cade din formatie, alte doua giste parasesc formatia si se coboara ca sa o ajute sau sa o protejeze pe cea cazuta. Si stau cu gisca cazuta pina cind isi revine si poate din nou sa zboare sau pina moare; si numai apoi cauta o alta formatie careia sa i se alature, ca sa-si continue drumul spre Sud.

Daca am avea numai atita "minte" cit are o gisca…

4 comments:

gaby_d said...

frumos spus si argumentat!
neata Rodica!
o zi senina!

Rodica Botan said...

"Neata..." Gaby...m-ai facut sa ma simt ca si gisca aia din fata care este incurajata de alta gisca sa mentina viteza...

Te-as invita la o cafea daca n-artrebui sa stau in formatie si sa ma duc la lucru...

Oana said...

Pildă mai bună ca asta n-am citit de mult timp, Rodică dragă... pui pe gânduri cu folos!
Îmbrăţişări din Bucureşti!

carmen bogdan said...

Draga mea la chestia cu echipa trebuie sa mai lucrez aici recunosc am lacune mari...am avut cateva experiente triste si am fost atat de ranita e ca si cum spune vorba aceea daca m-am fript cu supa trebuie sa suflu si in iaurt....sunt cam singuratica si ma oboseste sa stau in grup pentru ca nu agreez stilul multor persoane care doresc sa faca pe sefii sau sefele si sa iti impuna anumite lucruri care iti ingradesc libertatea pe care am capatat-o cand am devenit copilul Domnului.