04 April 2016

GINDUL DE AZI


“Praznicul azimilor, numit Pastele, se apropia. Preotii cei mai de seama si carturarii cautau un mijloc cum sa omoare pe Isus; caci se temeau de norod. Dar Satana a intrat in Iuda, zis si Iscarioteanul, care era din numarul celor doisprezece”. Luca 22: 1-2

De cite ori citesc, de-atitea ori ma minunez ce citesc. Doua versete si doua motive de mirare…

    Uite textul asta din Luca 22, versetul 1. Ai zice ca preotii – cei care erau pazitorii legii la Templu ar fi stiut sa pazeasca sau s-ar fi temut sa incalce cele zece porunci. Una dintre ele era “sa nu ucizi”. Si cu toate astea, tocmai ei premeditau moartea unui om. Apoi – ce-i cu teama asta de norod???... Cind ei ar fi trebuit sa se teama numai de Dumnezeu?... Si noi azi ne miram ca cei care sunt alesi in guvernele tarilor noastre nu sunt cinstiti si nu au respect de legile tarii. Legi pe care le cer respectate de restul “norodului”… adicatelea noi, cei multi si prostuti. Si unii dintre cei ce detin posturi in guvern se mai numesc si crestini… Ne mai miram?

     Versetul 2… Alt gind care ma depaseste este… ca Satan a intrat in Iuda. Deci Satan poate sa intre in om… Si cu asta daca ma gindesc bine aflu ceva detalii despre inamicul omului numarul 1. In primul si in primul rind, Satan se vede ca nu poate sa faca nimic in lumea noastra materiala decit daca intra in om si actioneaza prin el. Asta este mare lucru. Inseamna ca noi avem putere asupra lui: puterea de a-l ignora. Se vede treaba ca fara aprobarea noastra nu poate sa faca nimic. Cind il lasam sa lucreze prin noi, ne facem partasi lui. Cheia este la noi - el nu poate sa deschida sa intre singur. La Iuda a intrat prin… foamea lui de bani. La altii intra sa sature alte dorinti.

     Intr-o discutie Rick, fratele vitreg al lui Elvis Presley, el marturisea ca Elvis de fapt nu a murit de altceva decit de o foame nestapinita dupa faima. Lua medicamente ca sa poata face fata multelor spectacole si vietii de noapte pe care o ducea – si era turmentat de dorinta de a fi adulat de oameni si teama ca ei il vor parasi. V-ati lasat vreodata dusi de vreun gind sau o dorinta dincolo de granitele pe care vi le-ati stabilit? Am avut un moment de slabiciune pe care sa il fi regretat mai tirziu - un moment cind ne-am dus mai departe de parametrii nostri stabiliti de valorile morale si caracterul nostru… sau am lasat ochii sa se uite sau urechea sa asculte lucruri care nu sunt in linie cu valorile noastre morale, cu ceea ce dorim sa fim sau ne prezentam a fi? Acesta este punctul vulnerabil in care Satan asteapta sa gaseasca loc in mintea sau inima noastra si sa isi duca ideile lui, deceptiile lui, ticalosiile lui la indeplinire. Si ce frumos s-a comportat cu Iuda dupa ce si-a implinit misiunea lui ticaloasa. Iuda se lipseste de bani si se spinzura. Cum? Nu-i mai trebuie argintii? N-a gasit nimic de cumparat cu ei? Banii nu l-au satisfacut in mod placut, nu i-au adus nici o bucurie?

     Uite ca putem invata si de la Iuda… ca nu suntem nici noi mai buni ca el. Poate diferenta este ca am inteles ca Mintuitorul lumii a venit sa-i caute si sa-i mintuiasca pe cei pierduti si am ocolit craca si funia. Atit…

No comments: