02 April 2016

TE-AM PRINS CU MINCIUNA!

     Stind in sala de asteptare, am gasit un articol scurt si interesant in "Readers Digest" despre... mincinosi. Cum arata un mincinos?!...
Un articol scris de Andy Simmons.
     "Cel mai bun lucru este sa spui adevarul, daca nu esti cumva... un foarte bun mincinos...", spune comicul Jerome K. Jerome acum aproximativ 100 de ani. Mincinosii exceptionali stiu cum sa-si ascunda privirea cind spun o minciuna. Ei stiu ca oamenii care sint sinceri cunosc acest amanunt despre mincinosi si incearca sa-i dea de gol. Cine n-a auzit vechea si cunoscuta expresie ca "un mincinos nu se poate uita niciodata in ochii tai." Iata alte citeva amanunte despre cum poate fi detectat un mincinos, chiar daca se uita tinta in ochii tai.

-Pulsul marit. Cind spui o minciuna, obrajii ti se imbujoreaza. Anxietatea il face pe om sa roseasca.
-Clipitul des din ochi. Ai ceva in ochi... sau ceva in... minte? Clipitul rapid indica faptul ca mintea ta lucreaza peste norma obisnuita.
-Muscatul buzei. Adesea cind cineva minte... continua sa-si muste buzele imediat dupa...
-Ascunde miinile la spate. Adesea mincinosii isi ascund miinile la spate de teama sa nu ii dea de gol faptul ca degetele le tremura sau le misca fara pauza, nervosi.
-Nasul... freamata cu respiratii adinci... semn ca acel cineva manifesta limpede anxietatea... in special daca acea persoana spune lucruri care se invirt... se invirt... si devin din minut in minut mai mari si mai grozave decit realitatea.
- Comportament contradictoriu. De exemplu... cind sotul ii spune sotiei ca adora cravata care a primit-o cadou de la ea, dar zimbetul buzelor nu atinge decit coltul gurii... si ochii ramin fara zimbet... este de asteptat sa poarte mai degraba bluze pe git decit camasa si cravata.
.............
     Si cit pare minciuna uneori de nevinovata, pe lista pacatelor apare si minciuna. Si lucru interesant, mincinosii, ucigasii si curvarii... merg in acelasi loc. Noi oamenii am facut un fel de discriminare intre pacate, considerind unele pacate mari si altele mici... dar Biblia trateaza toate pacatele la fel. Si plata pacatului este... moartea. Asa ca cei care inca va credeti oameni buni si contati pe faptele voastre bune sa mergeti in cer... mai ginditi-va o data. Si ginditi-va bine! Ca "noi toti am fost morti in pacatele noastre", dar avem un Mintuitor care a venit, a trait ca om, a murit pentru pacatele noastre, si a inviat, si S-a inaltat la cer, si sta "la dreapta Tatalui", si mijloceste pentru noi, pacatosii - de orice soi am fi. Prin El si numai prin El vom fi iertati si acceptati in Imparatia Tatalui.

Si daca pina acuma ai zis ca esti om bun... vezi ca-ti freamata narile si... te-am prins cu minciuna!"

2 comments:

A.Dama said...

Ma gandesc ca unii amesteca atat de bine amanunte reale cu altele inventate, fara sa clipeasca, fara sa roseasca, fara sa existe vreun semn exterior, incat chiar te duc de nas... :)

Rodica Botan said...

a.dama...Aia bat si poligraful...au invatat minciuna pina la nivel de stiinta...