08 November 2016

UN INTERVIU CU UN RABIN

     Aseara am auzit un interviu cu un rabin crestin. Foarte, foarte interesant!… Multe intrebari ce le aveam despre majoritatea evreilor care sint atit de liberali (in sensul pe care il dam noi, cei din America, acestui cuvint) si-au gasit un oarecare raspuns in cele auzite.


     Cum era seara si eram din nou la volan pe traseul meu spre casa, n-am avut la indemina cele necesare sa scriu numele rabinului - de altfel si autor al unei carti pe care am sa incerc sa vad daca o gasesc fara sa imi amintesc titlul cartii sau numele autorului…

     Nascut in New York intr-o familie de evrei conservatori - dar nu ortodocsi -, este educat in traditiile evreiesti pe care familia lui le tine cu sfintenie. La 7 ani merge la scoala evreiasca, invata ebraica… studiaza Tora etc.

     Ca unul care a devenit crestin, undeva prin anii de facultate, fiind un bun cunoscator si intelegindu-i de-acum si pe evrei si felul lor de viata, si invatind apoi despre crestini, omul intelege mai bine diferentele si dinamica existenta intre cele doua factiuni.

Spunea el ca noi crestinii cind avem de-a face cu evreii sintem convinsi ca ei cunosc Vechiul Testament si ca vorbim pe picior de egalitate sau chiar ne simtim in dezavantaj cumva, deoarece ei cunosc traditiile evreiesti si alte amanunte care dau si mai mult sens evenimentelor din Biblie. Spre mirarea mea, am auzit ca 90% dintre evrei nu au habar de nimic din Vechiul Testament – ca desi pastreaza unele traditii, nu au o cunostinta intrinseca si aprofundata a propriei lor mosteniri.

     Am aflat ca ei sint instruiti ca noi crestinii ii consideram pe ei vinovati de moartea lui Isus. Ca evreii au o toleranta la multe lucruri, dar ca Isus nu este din aceasta categorie… ca este o mare rusine pentru un evreu sa devina crestin s.a.m.d.



      In liceu a avut un antrenor pe care l-a indragit mult – un om integru, dar… un obsedat de Isus… dupa cum spunea el. Acesta l-a invitat chiar la studiile biblice ce le avea cu alti tineri si i-a dat si o Biblie. Dupa ce in facultate a ajuns sa experimenteze tot felul de lucruri, inclusiv drogurile, la un moment dat cunoaste pe cineva foarte apropiat – prietena lui care fusese dependenta de droguri si in pragul sinuciderii la un moment dat. Insa ea si-a dedicat viata lui Christos si a facut o intorsatura de 180 de grade. Curios si surprins, pleaca de la facultate cu motocicleta iarna, face vreo 80 de km pina acasa la el sa isi ia Biblia aceea primita in liceu, vine inapoi, se inchide in camera lui si incepe sa citeasca Biblia cu o foame si o curiozitate pe care nici el nu si le poate explica. In tot acest timp prietena lui – fosta dependenta de droguri se roaga impreuna cu grupul ei de studiu biblic pentru el.



     Citind Biblia, in Matei vede inca de la inceput ceva ce-i fura atentia - ceva foarte cunoscut lui… Cartea neamului lui Isus Christos… Recunoaste numele patriarhului Avraam si al imparatului David si este pur si simplu surprins sa afle cit de evreu este Isus… Realizeaza ca si Isus a fost crescut de doi parinti evrei care duc jertfa la templu, ca Isus a invatat din Tora… de unde el credea ca Isus S-a nascut la Roma, poate la Vatican… din parinti ai caror nume de familie era Christ: Joseph si Mary …

     Si cu cit citeste mai mult, cu atit intelege mai mult si mai bine. Spune el ca Isaia 54 si Psalmul 22 au fost bucatile de lectura care l-au prelucrat, l-au convins, l-au schimbat…

     Mai zicea el un lucru interesant… ca dintr-odata a realizat ca traditia evreilor de care tin cu atita incapatinare vorbeste de un Dumnezeu al lor care a fost in trecut, a facut minuni printre ei… dar care parca a disparut la un moment dat si nu mai exista… Si tocmai in aceasta pauza fara explicatie, Noul Testament vine sa completeze tot ce lipsea de acolo.

     Cel care lua interviul l-a intrebat atunci daca evreii il asteapta pe Mesiah… si a raspuns ca majoritatea - 90% nu-L amintesc deloc… ca pe undeva ei se multumesc cu "acum" si "aici" si poate acestui lucru i se datoreaza faptul ca se implica in atitea decizii sociale care sint impotriva propriilor lor principii: cum ar fi avortul, si sinuciderea asistata, si alte chestii sociale pentru care multi evrei cheltuie timp si bani aiurea.

     Si cu asta am capatat ceva intelegere in nedumerirea pe care am avut-o cind evreii au participat atit de intens si au investit atit in a-l alege pe Obama presedinte… si uite ce multam' au de la el acuma…

Pentru mine cel putin discutia m-a facut sa inteleg ca evreii Il resping pe Christos pentru ca nu isi cunosc bine nici ceea ce au si ce zic ca pretuiesc. Daca ar citi cu atentie Vechiul Testament, ar intelege ca istoria lor nu s-a terminat acolo si ca ceea ce urmeaza… este Noul Testament... si ca au parcurs pina acum o mare parte din istoria de acolo. Ar intelege ca Isus este atit al lor, cit si al nostru, si Isaia 53, si Psalmul 22 aduc multa lumina in privinta asta… Si va veni vremea cind inca o data evreii o sa caute dupa lege - dupa Tora sa o citeasca si sa o studieze… si nu mai este mult… si cind vor intelege ceea ce citesc… istoria omenirii va fi in ceasul al 12-lea…

7 comments:

b.d. said...

Rodica, nu stiu la care evrei s-a referit, spunand ca 90% nu au habar de Vechiul Testament.
Daca vorbea despre evreii din America, posibil...
Dar in Israel, orice copil incepe sa studieze Tora, VT, in clasa a-II-a. Si este considerat materie importanta, la care se da si examen de bacalaureat.

Si, inca ceva. Rabin crestin ?
Chiar daca el se prezinta asa, este imposibil. Ori este rabin, ori este crestin. Impreuna, nu prea merge...:)
Ca sa se poate numi ''rabin'', ar trebui sa fi invatat la o Yeshiva.
Lucru care nu l-a facut, din cat am inteles...

Un lucru este sigur : este o mare diferenta intre evreii din America si cei din Israel. Doua lumi total diferite...

Sarbatori fericite iti doresc, impreuna cu dragii tai !:)

viorica said...

Si eu am un fiu trecut la evrei ,studiaz foarte mult Tora ,si alte carti .Fiul meu si-a cumparat Tora care are mai multe volume cu mii de dolari .Ma indoiesc ca ar fi un evreu sa nu nu-si cunosca istoria .E adevarat ca nu recunosc Noul Testament si il considera pe Pavel cel mai mare dusman, ca le-a srticat legea .
Sarbatori fericite!

Rodica Botan said...

b.d. omul era din New York asa ca si eu cred ca de newyorkezi vorbea. Sint foarte multi evrei in America si majoritatea sint cu situatii fantastic de bune. De fapt, sint sinagogi pe categorii- asa am auzit, dintr-o sursa f. apropiata. Cei mai bogati au sinagoga lor...
Ma bucur sa aud ca acolo studiaza Vechiul Testament. Cred ca tu intelegi de ce spun asta. Adevarul despre care vorbim noi este ascuns acolo.

Rabin crestin...zicea el altfel dar n-am retinut eu exact termenii. dar el isi spunea rabin si spunea ca biserica lui este formata numai din evrei crestini...

Stiu ca aici avem pareri deosebite dar eu iti spun ca un evreu poate sa fie si crestin...de fapt Epistola dupa evrei lor li se adresa. Noi toti avem specificul nostru si istoria noastra care are un impact in ceea ce sintem...si cineva trebuie sa ni se adreseze in asa fel incit sa putem sa intelegem.
Nu stiu eu unde si cum a invata...adica nu-mi amintesc ca el a enumerat diferite titluri si examene care a dat in ebraica...dar n-am retinut.

Si cred ca ai dreptate despre everii din America- sint dezamagit de ei...cum au putut sa-l aleaga pe dobitocul asta de Obama ca nu-i pot spune altfel. N-a facut decit timpenii de cind a ajuns la Casa Alba- si nu inteleg de ce l-au sustinut sau inca il mai sustin evreii? Nu vad ce face? Tara asta a iubit poporul evreu si a stat linga el, pentruca credinciosii orice ar crede evreii despre ei, nu-i urasc pe evrei. Adevaratii credinciosi ii iubesc- ei sint poporul ales, cei care sint cap si nu coada...cei care au fost imprastiati pe suprafata pamintului si loviti si apasati si pedepsiti de Dumnezeu dar care intr-o zi se vor aduna( si acest proces s-a inceput) si vor fi ceea ce Dumnezeu a promis lui Avraam.
Am o intrebare pentru tine...il asteapta evreii pe Mesiah? Acolo in Israel?
Si iti doresc multe binecuvintari si sarbatori fericite si tie si celor dragi.

Rodica Botan said...

Viorica, interesant cum fiul tau a trecut de la crestini la iudaism...Dar vine ziua cind evreii il vor recunoaste si atunci vom fi toti o turma si un pastor...

cherie said...

:)) Draga Rodica, un evreu ortodocs nu inseamna un evreu crestin. Credinta ortodoxa inseamna dreapta credionta. Evreii ortodocsi sunt mai habotnici in respectarea tradiotiilor evreesti. Isi lasa perciuni si poarta niste caciuli speciale.
Si ortodocsii crestini, la noi, respecta traditiile stabilite la inceputul crestinismului in similitudine cu evreii ortodocsi, poate mai putin "habotnic" dar tu confunzi termenul.
Rabin Ortodocs este altceva decat rabic crestin (termen inventat de tine) :)))
Evreii au drept carte sfanta Tora, doar primele capitole din vechiul testament si pe acelea le aprofundeaza asa cum noi crestinii aprofundam evangheliile si nu tot asa de bine restul bibliei.Asta nu inseamna ca nu am auzit de ele.
Negrul de care vorbesti este "cazut din pod"... Probabil mai sunt din astia dar nu din cei botezati de mici...(vreau sa spun catolici sau ortodocsi).

cherie said...

Catre Viorica,
Toar nu are decat 5 carti si sunt primele din Vechiul Testament. Cred ca fiul tau a cumparat carti din "Talmud" Sunt comentarii ale rabinilor cu privire la credinta .

AICISIACUMACOLOCURAND said...

https://www.youtube.com/watch?v=vX-_WgvGc88