15 July 2020

CU ...SAU FARA MASCA...

 
     "To be or not to be"..." Sa existi or sa fi ceva sau cineva sau cumva sau altcumva sau prezent sau absent sau in trup sau in spirit...Chiar! Daca mori si nu mai existi in trup ( desi trupul inca exista pentru o perioada) poti sa spui ca esti? Sau poate abia atunci esti in toata libertatea ; complet si unic si permanent?
      Dar asta este doar o introducere la subiectul atit de discutat in zilele noastre pandemice. Sa purtam sau sa nu purtam masca contra virusului. Spre regretul meu spun ca am vazut atita contradictie peste tot: in discutii cu familia, prieteni, credinciosi de aceeasi religie...si daca nu ar deveni discutia asta aspra si furioasa. Dar pentru unii din diferite motive masca este doar un simbol al unor nevoi sau la altii principii care ii duc la extreme.
     Sa va spun de unde am pornit cu ideea sa scriu ce cred eu despre acest subiect. Deunazi la o discutie pe facebook intre credinciosi romani ( familia mea inclusa) despre masca - "sa o porti sau sa nu o porti" s-au incins spiritele atit de tare ca au iesit scintei.
     Informatiile care circula pe net sunt sau nu adevarate; e greu sa stii care "specialist" are dreptate. Unii sustin ca libertatea lor este mai importanta ca orice. Altii care sunt bolnavi sau au in familie pe cineva care are un sistem imun incapabil sa ii apere de virusi se simt condamnati pur si simplu la suferinta sau moarte chiar de cei care chiar daca nu sunt bolnavi cu Corona pot fi totusi purtatori ai virusului. Atit unii cit si ceilalti au valori de protejat. Este libertatea noastra importanta? Este! Si cei care au trecut prin comunism stiu cel mai bine. Dar nici sanatatea celor mai slabi dintre noi nu este lucru de trecut cu vederea. Eu am o fata bolnava si nepotelul meu de 14 ani de asemenea - si cind chestia asta devine personala gindesti altfel.
     Dar cind am vazut discutia, m-am gindit ca trebuie sa existe in Biblie o situatie, un cuvint, o parabola, ceva...care sa imi dea un raspuns la situatia asta complicata. Ideea era, ce face un credincios, ce i se cere unui credincios sa faca intr-o asemenea situatie. Si mi-am amintit de carnea pentru jertfele paginilor care era vinduta in piete. Are un credincios libertatea sa manince din aceasta carne? Cititi Romani capitolul 14. Primul verset poate fi o dedicatie tuturor..."Primiti bine pe cel slab in credinta, si nu va apucati la vorba asupra parerilor indoielnice." Cred ca acest cuvint nu poate fi "discutat" de niciunul din cei care sunt copiii Domnului indiferent de ce pozitie au. Mai am un verset - versetul 7 care sa il intareasca pe primul. " In adevar, niciunul din noi nu traieste pentru sine..." Suna frumos? Dar este acest cuvint un adevar in dreptul nostru? Cind noi de obicei vorbim de libertatea noastra, sanatatea noastra...
     Asadar, daca o mincare pe care o maninci (Romani 14:14) poate sa mihneasca pe fratele tau, Biblia zice sa te abtii ... Atunci ma intreb...cum poti sa nu porti masca cind iesi in public si te intilnesti cu oameni care sunt slabi din punct de vedere fizic si chiar daca tu nu esti bolnav, poti cara un virus ucigator? Domnul Isus nu a trecut nepasator pe linga bolnavi. Niciodata! De ce atunci ne simtim asa de indreptatiti ca in numele libertatii care o avem sa neglijam necazul, slabiciunea, durerea, teama celor mai slabi?
     Libertatea in Christos nu cred ca inseamna ca faci ce vrei. Eu nu sunt decit cititor al Bibliei si nu am diplome care sa ma indreptateasca sa invat pe altii. Dar din ce citesc asta inteleg. Libertatea noastra ne da voie sa facem bine semenilor nostrii - citeodata chiar cu pretul suferintei noastre personale. Era drept sa mergem in iad dar Domnul Isus in libertatea Lui a ales sa se faca totul pentru toti ca sa putem trai prin El.
     Si ca sa va pot explica cit de personala este aceasta alegere- cu sau fara masca- va pun o poza facuta astazi in spital cu nepotelul meu care este bolnav si nu vrea sa mearga nicaieri - si este ingrozit de apropierea celor care uneori vin in vizita acasa la el fara masca. Spuneti voi daca este corect sa continuati in atitudinea de libera alegere care o aveti in fata acestui spectacol trist.
     Domnul sa ne dea intelepciune si o inima buna sa ne iubim aproapele.
   

No comments: