14 September 2016

O lume perfect.... aaaaaahh!

     Nu ca nu mi-ar placea sa fiu iarasi tinara... dar daca imi fac corect socotelile, spun drept ca nu mi-ar mai placea sa fac prostiile pe care le-am facut in viata. Mi-ar placea sa intorc timpul inapoi, dar numai daca as putea avea mintea de acuma, daca as ramine Stan Patitul care sunt astazi, ca sa pot evita anumite locuri, si lucruri, si... persoane. Ma uit inapoi cu groaza si rusine de multe ori la vechile mele alegeri... si la aroganta cu care am inlaturat de cele mai multe ori sfaturile celor mai in virsta.
     Da, s-a ajuns la o cunoastere mult mai inaintata in zilele noastre; dar ce prapastie este intre inteligenta si intelepciune, intre cunoasterea unor lucruri si capacitatea de a gindi corect si de a lua hotariri potrivite si intelepte! Guvernele noastre au cunostinte adinci, si inalte, si lungi cit pamintul, si late asupra oricarui subiect - si totusi, iau niste hotariri de te crucesti - numai harababura pe care au facut-o americanii amestecindu-se in viata tarilor arabe. N-au inteles deloc felul cum gindesc si traiesc acesti oameni. Saddam Hussein si nebunul din Liberia stiau ei ce stiau despre arabi. Nici vorba ca erau si ei nebuni, dar s-au descurcat in nebunia aia mai bine decit inteligenta americana - zic eu, care nici eu nu stiu multe.
     Dar desi ne afecteaza si pe noi tot ce se intimpla pe fata pamintului, gindurile mele de azi sunt mai degraba despre viata la sol... a omului de rind care face alegeri proaste, de multe ori dintr-o mindrie nemotivata (ca absolut nimanui nu-i pasa cum aratam de bine), nevrind sa invete din experienta celor mai in virsta. Solomon zicea ca tot ce a fost o sa mai fie. Eminescu a copiat ideea in "Glossa" atit de frumos... dar daca nu o aplicam... nu putem sa ii savuram sanatoasa rezolvare. De-aia pretuiesc invataturile pe care le-am cules din viata uneori cu lacrimi si amare suspine. Lectiile mele cele mai pretioase - pe care nu le-as da nici daca mi-ar putea da cineva tineretea inapoi.
     M-am intrebat de ce oare cei tineri au asa o problema sa invete din greselile celor mai in virsta? Pai... mi-am raspuns tot eu... care greseli? Ca te uiti la oameni cum se prezinta care mai de care mai perfect... in biserica in societate, la lucru... Nu face nimeni nicio gresala - sau nu admite nimeni ca a facut. E plina lumea de Hillary's... Asa cum tipa asta nerusinata minte uitindu-se in ochii unei natiuni intregi, asa mint chiar si fratii si surorile noastre uneori. Nimeni n-a gresit cu nimic... niciodata. Cunoasteti astfel de oameni care nu recunosc ca au gresit nimic in viata lor? Eu una nu mai am rabdare cu ei.
     Imi sta in fata exemplul lui David, cind proorocul s-a apropiat si i-a pus degetul in piept si i-a zis... "tu esti ala"... Ce om a fost David... a recunoscut nu numai in fata proorocului, dar o minunatie de Psalmi au fost inspirati de acel moment de recunoastere. Si nu l-a slabit spiritual faptul ca a recunoscut... si nu l-a degradat in fata lui Dumnezeu care ii stia pacatul inainte de a se fi infaptuit... Si omul asta atit de pacatos a devenit om dupa inima lui Dumnezeu.
     Dar avem astazi frati si surori batrine... de o perfectiune de care nu te poti apropia. Nimeni nu a gresit... toti isi mingaie neprihanitii ciucuri de farisei pe la colturi. La cine sa se duca tinerii dupa sfaturi? De la cine sa invete?
     Daca n-ar fi Biblia corecta si adevarata sa ne spuna despre viata - asa cum este ea - cu suisuri si coborisuri , cu bune si cu rele, cu pedepse si iertare; sa ne spuna despre un Dumnezeu drept, dar iertator... despre o sansa unica de salvare indiferent cine suntem, si de unde venim...?!
      De aceea zic iarasi... spun si eu de ale mele - dar luati, dragii mei, Cuvintul Lui si cititi - ca toti oamenii gresesc- dar Dumnezeu este Lumina si Adevar si Dragoste. Citeste Biblia... cit mai des, ca din ea curg izvoarele vietii si absolut orice sfat si invatatura de care ai nevoie. Citeste, Rodica, Biblia!... Citeste!...

No comments: