12 April 2015

STONEHENGE...

 
     Unul dintre locurile pe care le-am vizitat saptamina trecuta a fost Stonehenge. Arhelologii spun ca aceasta constructie de piatra dateaza de peste 3000 de ani. Pietrele astea uriase au fost aduse de la mari distante... nu se stie cum au fost transportate, nu se stie cum au fost taiate la aceste dimensiuni intr-o perioada in care se presupune ca nu existau uneltele necesare sa lucreze aceste pietre dure.
     Toata constructia asta este invaluita in mistere. Nu se stie nici motivul pentru care a fost construita... Dar...se cunoaste faptul ca aranjarea acestor pietre nu este la intimplare, ci formatia aceasta este un fel de calendar al soarelui, indicind cea mai scurta zi din an - si un calendar al lunii.
     Asta presupune cunostinte astronomice, si de matematica, si mai stiu eu ce alte cunostinte... Noi, oamenii secolului XXI, ne credem inaintati in cunostinte, si cu toate astea n-avem habar nici cum si nici de ce... si ar mai fi si alte intrebari intrebacioase.
     Biblia ne vorbeste despre Turnul Babel... o constructie imensa, ridicata de nepotul lui Noe. Scopurile cu care a construit Nemrod au fost impotriva planurilor lui Dumnezeu, si astfel Dumnezeu le-a incurcat limba de nu s-au mai inteles om cu persoana, si constructia n-a mai putut continua. Noe construise o corabie care probabil era mai faloasa decit Titanicul. Imi imaginez ca a fost puternica. Biblia spune ca apele de dedesuptul pamintului si cele de deasupra s-au varsat pe pamint. Oamenii de stiinta contemporani au descoperit ca exista fluvii aeriene... si din cind in cind, la porunca Celui ce le dirijeaza, se varsa pe pamint in ploi torentiale, aducind de multe ori inundatii si prapad. Asa ca imi imaginez ca Arca lui Noe a fost construita sa tina piept unor miscari de apa nemaipomenit de vijelioase. Ghiciti cine a facut planul acestei nave puternice?
   

     Apoi ma gindesc la primul om, la Adam, care a dat nume regnului animal si vegetal - si iara trag cu banuiala ca inainte de potop erau mai multe animale decit astazi ( mai ales cele uriase, de teapa dinozaurilor) si plante ...si totusi mintea unui om a fost in stare sa tina un astfel de inventar de nume si date precise. Mi-au mai venit in minte si magii care au vazut steaua in rasarit si au calatorit doi ani de zile doar sa se inchine Domnului Isus. De unde au stiut despre nasterea Lui? In niciun caz de pe internet. Au studiat bolta cereasca ...
     Asa ca... zic eu, care nu ma pricep prea mult si prea bine, ca desi unii dintre noi avem o parere foarte buna despre cunostintele noastre, ar trebui sa intelegem ca ce stim noi este doar o farima de cunostinta. Dumnezeu are inca multe secrete pe care nu le-a explicat omenirii pentru ca probabil nu era nevoie. El lucreaza asa cum considera El cu fiecare generatie de oameni. Noua de pilda ne-a dat istoria completa a omenirii si a pus-o la indemina oricarui om care citeste... pina si a orbilor. Unele lucruri ne-au fost date spre cunoastere, altele inca nu. Intr-o zi vom afla mai multe... poate chiar si despre Stonehenge...
     Si inca o intrebare... intrebatoare. Stonehenge s-a constatat ca este o constructie care nu a fost terminata ...exact ca si Turnul Babel. Oare de ce?

6 comments:

sosoboy1990 said...

Eu cred ca logica noastra de cele mai multe ori nu se potriveste cu logica lui Dumnezeu. Ni se intampla ceva neplacut si dureros ori trist si credem ca suntem vinovati de ceva sau credem ca suntem pedepsiti ori altii sunt de vina, dar in Romani 8 cu 28 ni se spune ca toate lucrurile lucreaza spre binele lui Dumnezeu.
Biblia ne spune ca cunoastem si stim in parte, ne mai spune ca nu pricepem unele lucruri deoarece avem ca o naframa mintea acoperita. Domnul Isus le spune ucenicilor ca mai are multe sa le spuna dar ca la momentul respectiv nu le puteau purta. Pe drumul Emausului ucenicii nu l-au recunoscut pe Domnul pana ce acesta nu le-a deschis ochii. Asa ca unele lucruri le putem pricepe iar altele inca nu. De accea am inteles ca vom intelege cand Domnul va considera ca putem sa le purtam si de accea ma incred ca El e la carma tuturor lucrurilor chiar si cand valurile sunt furioase.
Laudat sa fie Domnul isus ca ne-a dat darul credintei si ne-a sadit in inima nadejdea.
Carmen

sosoboy1990 said...

(fragment din “Scopul final” de DeVern F. Fromke)
Un nou punct central
Un prieten de-al meu a tiparit recent un mic motto: Continua sa privesti in jos. Aceasta , desigur, starneste nu putine comentarii din partea acelora care sunt obisnuiti cu expresia: Continua sa privesti in sus. De cele mai multe ori, socul isi atinge tinta. Daca cel care citeste e un credincios, I se aduce aminte ca este foarte important locul unde el se afla. Daca se afla aici, jos, atunci desigur ca trebuie sa priveasca in sus, la El. Dar daca am intrat cu adevarat in tot ce inseamna locul nostrum – “cu Hristos in Dumnezeu”, putem sa vedem o viata in intregime noua din perspective cereasca la care ne-am ridicat..
O poveste simpla va ilustra aceasta. Micul Billy a promis solemn ca nu va parasi curtea. I s-a atras atentia ca va fi o multime foarte mare de oameni pe strada in ziua aceea, pentru a urmarii parade. Dar cand fanfarA a inceput sa cante si multimea s-a pus in miscare, el si-a dat dintr-o data seama ce pierde. O, de n-ar fi acel gard inalt de scandura care inconjoara curtea lor! Tot ceea ce Billy putea sa vada din parade era printr-o mica gaura in gard. Dar oamenii i se puneau mereu in cale.
Atunci a auzit vocea fratelui sau mai mare care il striga de pe veranda: “Billy, de ce nu vii aici sus? Dar Billy nu a putut sa ajunga nici pana la prima treapta a scarii din afara.; atunci fratele lui a coborat, l-a luat in brate si l-a dus sus.

Pai, da! Iata locul de unde se poate vedea totul! El a strabatut cu privirea marele boulevard, de la un capat la altul. Era imbatat de incantare. “O”, a strigat el, “acum pot sa vad ce a fost inainte, si ce se petrece acum, si, in susul strazii, pot sa vad ce urmeaza sa se intample. E ca si cum as trai intr-o lume noua!”

Psalmistul trebuie sa fi tanjit dupa aceasta pozitie cereasca cand a scris: “Domnul se uita de la inaltimea cerurilor peste fiii oamenilor sa vada daca este vreunul care sa inteleaga si sa-L caute pe Dumnezeu” (Psalmul 14:2). Sa inteleaga! Ce? Oare psalmistul a cunoscut nevoia de a privi lucrurile din perspective lui Dumnezeu inainte de a putea intelege tot ceea ce El a randuit? Apostolul Pavel insa a fost cel care a vazut cu adevarat necesitatea imperioasa a acestei perspective. In rugaciunea lui catre coloseni, asa cum este redata in traducerea Philips, el expune limpede acest gand: “Noi cerem lui Dumnezeu sa vedeti lucrurile din perspective lui, fiindu-va date revelatia si intelegerea spiritual” (Coloseni 1:9).Pentru Billy, trecutul, prezentul si viitorul au ajuns sa se contopeasca intr-un mare acum. La fel este cand noi, la invitatia lui Dumnezeu, venim sa urmarim parada timpului din perspective cereasca. Dumnezeu nu doar ca vede dintr-o singura ochire toate evenimentele timpului; El vede tot ce a planificat inainte de cartea Genezei si tot ce se va petrece dupa Apocalipsa. Privita din prezentul Sau etern, vesnicia devine un intreg complet, cu intervalul pe care-l numim timp doar ca o mica paranteza.
Carmen

cherie said...

Ce frumos comenteaza Carmen...
Eu sunt invidioasa ca ai vazut Stonehenge... Am fost in Anglia dar abia am vazut Londra si tunelul spre Europa...
Cat de putin putem vedea intr-o viata !

Rodica Botan said...

Asa cum spui. Ceea ce vezi la Carmen este maturitate spirituala. Odata ce intelegi ca Dumnezeu iti da EXACT ceea ce ai tu nevoie sa ai , incepi sa privesti mai atent la bucatica ta de viata si mai putin la bucatica altora.
Incepusem viata cu niste idei fixe, precise...si la 21 de ani eram deja o femeie parasita cu un copil. In mica noastra bisericuta nu mai fusese niciodata divort. Am avut binecuvintarea ( ca nu cred in noroc) sa fiu iubita si acceptata . Mi-am continuat activitatile ca inainte desi sufeream. Ma uitam cu jind la perechile care se limbau pe strada. Nu geloasa pe ei...ci pe dragostea lor, loialitatea pe care mi-o inchipuiam ca o au unul pentru altul...tot felul de lucruri cu care imaginatia mea le imbraca relatia lor. Au trecut 40 de ani in care am invatat sa ma bucur de ceea ce mi se da si sa nu mai jinduiesc la bucuriile nimanui. Unele dintre relatiile pe care le admirau atunci s-au transformat si ele in varza acra...
Da, ma bucur ca pot vedea locuri si lucruri interesante si nu-mi imaginez nici o clipa ca merit o asemenea binecuvintare. Si sint alte lucruri dupa care am jinduit si nu le am dar am invatat sa traiesc si fara ele si sa multumesc Lui Dumnezeu pentru ceea ce am. Te asigur ca daca ar fi fost sa aleg...mi-as fi ales visele mele si o cocioaba si as fi renuntat la Stonehenge si celelalte.

sosoboy1990 said...

...o mica erata la primul meu comentariu greseal de editare, nu am verificat si nu s-au tastat toate cuvintele si Biblia spune sa nu scoatem sau sa punem in plus ceva la Cuvantul din Scripuri asa ca ...corect este :"De alta parte, stim ca toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, si anume spre binele celor ce sunt chemati dupa planul Sau." (Rom.8:28)
Carmen

elena marin-alexe said...

Am citit cu interes, Rodica dragă!