27 April 2015

"CUM ITI ASTERNI... ASA CULCA-TE!..."

     

      Nu stiu ce anume m-a facut sa imi amintesc astazi de Iuda. La noi, romanii, daca ii spui cuiva "Iuda"... i-ai descris caracterul urit intr-un singur cuvint. Multe atribute urite intra acolo: de la lacomie la tradare - tot spectrul de rautati.
      Si cu toate astea, Iuda n-a gresit fata de Domnul Isus mai mult decit am gresit fiecare dintre noi. Ca daca Iuda L-a vindut pentru 30 de arginti... unii dintre noi L-au vindut pe Domnul Isus pentru o slujba, pentru o relatie, pentru o scoala, pentru o iubire trecatoare... pentru multe altele - toate nimicuri si gunoaie. Si daca din cauza lui Iuda Domnul Isus a fost prins, din cauza noastra si a pacatelor noastre a trebuit sa moara. El n-a murit numai din cauza lui Iuda - ci undeva in cauza aceea universala eram si eu, erai si tu.
      Si inca ceva. Iuda a regretat gestul facut si i-a inapoiat banii marelui preot. Poate un gest pe care noi inca nu l-am facut. Vorbesc de regret.
      Pina aici... Iuda nu-i mai rau ca noi. Atunci... totusi, ce ne poate deosebi de Iuda? Un lucru atit de simplu... atit de usor de facut... si totusi sint atitia care refuza sa inteleaga, refuza sa accepte, refuza sa primeasca iertarea si darul fara plata - viata vesnica. Iuda asa a fost. A regretat, a dat banii inapoi si s-a dus si s-a spinzurat. Si citi sint astazi din cei ce regreta... uneori fac gesturi sa repare cumva greseala - ei insisi insa... si apoi, cu capul sus, tepeni in convingerea lo,r se duc la moarte fara sa-si asigure viata vesnica.
     Pentru Iuda era asa de simplu sa ceara iertare... la fel ca Petru - care, la rindul lui, s-a lepadat tot pe-atunci. Si sa primeasca iertarea asa cum a primit-o celalalt ucenic. Doar Il stia pe Domnul Isus - stia ca il va ierta. Si totusi, nu s-a dus la El sa-I ceara iertare... Oare de ce?
     Perfecti nu sintem nici unul dintre noi. Si cam stim asta. Dar nelegiuirile noastre au fost duse de El la cruce. Si acum ne-a ramas doar sa alegem daca sa procedam ca Iuda sau ca Petru.
     Oameni buni... uitati-va in jur, ca traim zile complicate si scurte! Nu va amagiti - lumea asta n-o sa tina "pina-i lumea"!...
 
   

No comments: