21 April 2015

DACA SI CIND... DAR MAI ALES CUM...

     Daca va spun ce am auzit astazi, va suparati? Mereu imi incep discutia de la ceva ce s-a intimplat sa vad sau sa aud. Cred ca este important sa invatam de la toate - sa ascultam si sa luam pentru noi ce este bun.
     Se discuta astazi pe un canal de radio despre cresterea copiilor. Despre adolescenti; despre cit de severi trebuie sa fim cu copiii nostri. Sint parinti care sint foarte permisivi si nu au nicio regula in casa. Sint altii care sint atit de stricti, incit casa unde locuiesc devine un fel de inchisoare - un loc sever, lipsit de bucurii. Cineva spunea ca fariseii obisnuiau sa traiasca legea cu o strictete care nu le permitea nicio bucurie. Domnul Isus ii ocoleste pe acesti oameni cu franjuri si isi petrece mai degraba timpul in compania pacatosilor. Desi foarte strict cu El Insusi, El nu ocoleste locurile unde oamenii petrec. Asa se face ca prima Lui minune are loc la o nunta, unde transforma apa in vin. Daca nu ar mai fi fost vin, petrecerea s-ar fi incheiat.
     Noi sarim de la o extrema la alta. Amintiti-va de Maria si Marta, cele doua surori in casa carora Domnul Isus petrece de multe ori! Una preocupata cu treaba la bucatarie, si una dornica sa Il asculte pe Mintuitorul ei. Adevarul este ca si treaba la bucatarie trebuie facuta... dar de drag, nu ca o corvoada. Domnul Isus este gasit de multe ori luind cina cu ucenicii Lui... In jurul Lui era mai intotdeauna forfota, miscare, viata. Amintiti-va cind niste copii faceau galagie si ucenicii voiau sa ii alunge! El spune... "Lasati copilasii sa vina la Mine!". Credeti ca i-a intimpinat pe copii cu degetul ridicat a amenintare? Sau le-a spus sa nu mai rida si sa nu mai alerge, ci sa stea nemiscati cind cei mari stau de vorba?
     Cei care purtau discutia in emisiunea pe care am ascultat-o au ajuns la concluzia ca in casele noastre trebuie sa fie o atmosfera vesela, jucausa... sa avem acele petreceri care sa satisfaca tineretea, si elanul, si dorinta de distractie a copiilor nostri, astfel incit sa nu doreasca sa isi caute distractie in alta parte. Bineinteles ca aceste distractii si petreceri vor fi decente si de bun gust!
     O intrebare a fost pusa... si anume - cum sa reusesti sa hranesti o asemenea atmosfera in familie, asa incit copiii si tinerii sa nu doreasca sa caute bucurii si distractii in alta parte? Raspunsul a fost foarte simplu... Pe internet sint tot felul de clipuri cu copilasi care rid de se prapadesc. Parintii se bucura sa-i faca sa rida, sa fie veseli.
     Ideea era ca, incepind cu virsta asta inocenta cind un mic gest produce atita distractie la copii... ar trebui ca parintii sa invete sa mentina acea atmosfera vesela si placuta in casa lor. Regulile isi au rostul lor, dar nu trebuie sa ne transforme casele in locuri de priveghi. De fapt, Biblia ne indeamna mereu sa ne bucuram... iar noi, cei mintuiti, avem atitea motive sa o facem!
     Si ...pentru ca imi amintesc de asemenea momente fericite din viata mea de familie, am o poza care sa va faca cel putin sa zimbiti. Fetele mele in concert...

No comments: