17 March 2015

REPORT CARD



     Ieri seful meu a aparut la birou cu un zimbet larg pe fata si cu atitudinea unui om care isi sufleca minecile si se pregateste de lucru in mod serios. De obicei trec doua, trei saptamini, si abia daca isi face aparitia o data sau de doua ori. Nu prea ne are treaba ca sintem cel mai efficient office din 27 cite sint in compania mea in toata California.
    M-a chemat in birou sa-mi arate asa numitele “report cards”. Raportat la ce aveam noi in scoala pe vremea mea - ar fi carnetul de note. Cum tot ce facem noi, toata munca noastra se face in ultimii ani folosindu-ne de o tehnologie tot mai avansata, au gasit cei de la conducere o modalitate sa calculeze cita munca, cit efort, cita energie cheltuim fiecare din noi in fiecare zi, lunar si anual. Si ne-au numarat fiecare apasare de clapa ce o facem pe computer.
    Unii dintre angajati au iesit zimbind din biroul lui, altii au iesit ginditori… Duse sint zilele cind se puteau ascunde dupa monitor si sa dea impresia ca lucreaza. Nici o explicatie nu le mai poate fi de folos cind, pe o bucatica de hirtie, un grafic colorat le arata clar cit efort au pus in munca lor zilnica.
 ………………………
    Cind eram copil, am aflat ca in cer se scrie o carte. Mi-am imaginat intotdeauna un ceaslov urias…unde fiecare om are o rubrica a lui unde sint scrise toate faptele noastre. Si ca si tehnicienii de mai sus care au tras chiulul si s-au prefacut de multe ori ca fac treaba, dar au simulat doar ca lucreaza, asa si noi – vom afla valoarea fiecarei trebusoare facute. Da… mintuirea este de gratis, dar rasplata vine dupa viata traita, efortul depus in scurta noastra existenta. Cum reuseste Dumnezeu sa tina o astfel de evidenta? Mi-e tot mai clar ca daca oamenii au descoperit metode si tehnologie pentru atitea lucruri crezute imposibile cu ceva ani in urma, la Dumnezeu exista resurse si intelepciune pentru orice.
   Si inca un amanunt ce mi-a venit scriind aici – exista o perioada in viata cind sintem mai energici, mai vrednici, mai intreprinzatori… si apoi catre sfirsit ne cam scad energia, si puterile, si elanul. Sa ne folosim resursele cit timp le avem si pina nu incep stilpii casei sa tremure!…
    Solomon avea dreptate - exista un timp pentru orice.

2 comments:

Anonymous said...

Aceasta tehnologie...evident la inceput asa pare un lucru bun sunt depistati cei ce nu lucreaza, dar aceste "cercetari" ale sefilor duc de fapt la o normare a muncii, si atunci nu mai conteaza daca poti sau nu sa lucrezi ca cei cu o viteza mare de lucru trebuie sa te dai peste cap sa faci fata. Eu tocmai ce am fost de o perioada "eliberata" dintr-un astfel de cosmar. Colege ale mele mai tinere nu cu un potential prea mare intelectual dar cu o agilitate mult superioara mie in a tasta la calculator au fost sursa pentru fosta sefa a mea care a cerut rapoarte de la IT care stabilea numerele de documente numarul de linii pe care le faceam fiecare. Ajunsesem sa lucrez suplimentar sa vin "cu noapea in cap" sa vin uneori si zambata, sa iau uneori si acasa ca sa fac fata ritmului impus. Am avut o colega care era discreditata ca incompetenta si jicnita de cooechipiera ei pentru ca nu se putea incadra in acel ritm infernal. La inceput departamentul a avut 17 operatoare dar usor la acelasi volum de munca se ajunsese la 11 operatoare, momentul in care am "aterizat" acolo. Acum noii sefi "se straduiesc " sa conceapa sisteme pentu "asa zisa efiecientizare a munci" sa faca acelasi lucru sa mareasca norma de lucru. Ca doar vrem sa aratm cat de mult dorim sa "ne dezvoltam" profesional. Asa ca scopul lor nu e neparat sa depisteze cine nu munceste, (la noi chiar nu e cazul), ci vor sa faca niste norme si sa te oblige sa faci fata, nu faci esti ineficient si ori clachezi tu, ori prin intimidare si hartuieli preferi sa renunti daca ai posibilitate sau faci ore suplimentare. Asa ca aceasta bucurie de "rezolvare " a problemelor celor "lenesi"poate fi doar o scuza pentru a masca de fapt o normare a lucrului, si dupa aceasta se va obtine vor reduce personalul pastrandu-idoar pe cei "productivi"....
Inainte exista "Serviciul personal" care se ocupa de problemele legate de personal-adica persoane, acum se numeste "Departamentul de resurse umane"- care se ocupa de resursele umane- de resurse.Am "avansat" de la persoane la resurse...Asta am inceput sa reprezentam pentru firmele la care lucram...
Carmen

Marta said...

Bine spus ,daca omul poate monitoriza atatea lucrui ,el,omul care copiaza doar unele din lucrarile lui Dumnezeu revelate in natura cum putem sa ne indoim de cele scrise in Scriptura sau de controlul Lui asupre universului ,sau si mai dureros de existenta Sa . Doamne ai mila de noi. .