03 December 2014

Cum se ajunge in rai



     Era un om bogat, care se imbraca in porfira si in subtire; si in fiecare zi ducea o viata plina de veselie si stralucire. La usa lui, zacea un sarac, numit Lazar, plin de bube. Si dorea mult sa se sature cu faramiturile cari cadeau de la masa bogatului; pina si ciinii veneau si-i lingeau bubele.
     Cu vremea saracul a murit; si a fost dus de ingeri in sinul lui Avraam. A murit si bogatul si l-au ingropat. Pe cind era el in Locuinta mortilor, in chinuri, si-a ridicat ochii in sus, a vazut de departe pe Avraam si pe Lazar in sinul lui, si a strigat: “Parinte Avraame, fie-ti mila de mine, si trimite pe Lazar sa-si moaie virful degetului in apa, si sa-mi racoreasca limba; caci grozav sint chinuit de vapaia aceasta.”
     “Fiule, i-a raspuns Avraam, adu-ti aminte ca in viata ta, tu ti-ai luat lucrurile bune, si Lazar si-a luat pe cele rele; acum aici, el este mingaiat, iar tu esti chinuit. Pe linga toate acestea, intre noi si intre voi este o prapastie mare, asa ca cei care ar vrea sa treaca de aici la voi, sau de acolo la noi, sa nu poata.”
     Bogatul a zis: ”Rogu-te dar, parinte Avraame sa trimiti pe Lazar in casa tatalui meu; caci am cinci frati, si sa le adevereasca aceste lcruri, ca sa nu vina si ei in acest loc de chin.”
     Avraam a raspuns: "Au pe Moise si pe prooroci; sa asculte de ei.”
     "Nu, parinte Avraame”, a zis el; ”ci daca se va duce la ei cineva din morti, se vor pocai.”
     Si Avraam i-a raspuns: ”Daca nu asculta pe Moise si pe prooroci, nu vor crede nici chiar daca ar invia cineva din morti.” Luca 16:19-31
………………………………………………
     Aceasta este pilda bogatului nemilostiv. Sunt multe lucruri de invatat de aici. Pilda asta a fost spusa de Domnul Isus, asa ca este corect sa ne imaginam ca El, care a vazut raiul - caci doar de acolo S-a coborit la noi, ne poate descrie in imagini pe care sa le intelegem lucruri importante legate de cer, de moarte si de viata.
     Un lucru nou mi-a trecut prin minte, si anume faptul ca unii oameni aici pe pamint pun pret pe rugaciunile la sfinti, icoane, moaste… Nu atac religia nimanui. Acest text este din Scriptura si oricine se numeste crestin ar trebui sa aiba si sa citeasca Scriptura, ca sa se lumineze asupra Adevarului. Nu cred ca exista in calendarul de sfinti unul mai mare ca Parintele Avraam. Si uite ca Domnul Isus ne spune prin parabola asta ca nici Avraam nu e in putere sa faca nimic pentru omul asta dupa moarte. Asa ca pomenile noastre sint bune - ca-i ajuta pe semenii nostri. Dar daca credem ca-i ajuta cumva celui care s-a dus dintre noi… ne inselam singuri. Daca credem ca rugaciunile la un sfint ne pot ajuta cu ceva… iata ca de aici reiese ca cei plecati nu pot trece prapastia care ii desparte de ceilalti. Bogatul a vrut sa trimita pe cineva acasa la fratii lui, si nici aceasta cerere nu i-a fost implinita.
     Daca un singur lucru luam din parabola asta si e mult si e destul. Nimeni – dar absolut nimeni - nu ne mai poate ajuta dupa ce murim. Anumite lucruri trebuie sa le clarificam cit sintem inca in viata. Asa ca eu va sugerez acelora care sinteti interesati de ce se intimpla cu dumneavoastra dupa moarte - interesati-va de situatie cit sinteti inca in posibilitatea de a alege - mai ales destinatia. Nu va bazati pe sfinti si pe oasele vreunui mort, oricit ar fi el de sfint. Nu lasati lucrurile importante nefacute si nu aminati! Averea, si relatiile, si bunastarea de aici se termina la groapa. Este Unul singur care ne poate ajuta. Pe El sa-L cautam. El ne poate rezolva problemele. Numele Lui este Isus Christos… si inca mai primeste cereri . Faceti-va timp pina nu-i prea tirziu!!!

3 comments:

cherie said...

Reiau sfatul tau"
" Faceti-va timp pina nu-i prea tirziu!!!"
Sa ne facem timp sa traim frumos?...

Crezi ca este prea putin?
Formalitatile unei religii sau alta....nu sunt o piatra de poticnire daca esential este credinta in invatatura lui Isus ci viata pe care o ducem.

Rodica Botan said...

"Formalitatile unei religii sau alta"...de asta vorbesc si eu de atita vreme. Dar spune tu cherie citi stiu adevarul. Citi citesc Biblia sa il afle? Mai degraba se iau dupa traditii si pupa toate icoanele si ard la luminari, etc. Unde si cind a vorbit Domnul isus despre luminari? Cind a zis El sa dam pomeni pentru morti? Unde este scris asa ceva? Biblia spune ca nu avem dreptul sa adaugam sau sa scoatem nimic ...

carmen bogdan said...

Daca apostolii ca in exemplul dat in Biblie in pasajul de mai jos nu au acceptat sa li se inchine oamenii cand erau in viata si au afirmat ca numai Domnului Isus sa ne inchinam, nu vad de ce am face practica inchinarea catre ei dupa ce ei nu mai sunt aici pe pamant.... Intamplarea relatata este foarte elocventa si cred ca oricine doreste sa afle adevarul despre astfel de practici e bine sa mediteze la acest text.

Faptele Apostolilor capitolul 14:

8. In Listra era un om neputincios de picioare, olog din nastere, care nu umblase niciodata.

9. El sedea jos si asculta pe Pavel cand vorbea. Pavel s-a uitat tinta la el si, fiindca a vazut ca are credinta ca sa fie tamaduit,

10. a zis cu glas tare: "Scoala-te drept in picioare." Si el s-a sculat dintr-o saritura si a inceput sa umble.

11. La vederea celor facute de Pavel, noroadele si-au ridicat glasul si au zis in limba licaoneana: "Zeii s-au coborat la noi in chip omenesc."

12. Pe Barnaba il numeau Jupiter, iar pe Pavel, Mercur, pentru ca manuia Cuvantul.

13. Preotul lui Jupiter, al carui templu era la intrarea cetatii, a adus tauri si cununi inaintea portilor si voia sa le aduca jertfa, impreuna cu noroadele.

14. Apostolii Barnaba si Pavel, cand au auzit lucrul acesta, si-au rupt hainele, au sarit in mijlocul norodului si au strigat:

15. "Oamenilor, de ce faceti lucrul acesta? Si noi suntem oameni de aceeasi fire cu voi; noi va aducem o veste buna, ca sa va intoarceti de la aceste lucruri desarte la Dumnezeul cel Viu, care a facut cerul, pamantul si marea si tot ce este in ele.

16. El, in veacurile trecute, a lasat pe toate neamurile sa umble pe caile lor,

17. macar ca, drept vorbind, nu S-a lasat fara marturie, intrucat v-a facut bine, v-a trimis ploi din cer si timpuri roditoare, v-a dat hrana din belsug si v-a umplut inimile de bucurie."

18. Abia au putut sa impiedice, cu vorbele acestea, pe noroade, sa le aduca jertfa.