19 December 2014

COMPORTAMENTUL UNUI... NEPRIHANIT

"Iar nasterea lui Isus Hristos a fost asa: Maria, mama Lui, era logodita cu Iosif; si inainte ca sa locuiasca ei impreuna, ea s-a aflat insarcinata de la Duhul Sfint. Iosif, barbatul ei, era un om neprihanit, si nu voia s-o faca de rusine inaintea lumii; de aceea si-a pus de gind sa o lase pe ascuns."
Matei 1:18-19
...................
     M-a surprins descrierea asta a lui Iosif. Cu ani in urma, cind am avut cu copiii din biserica noastra piesa de Craciun, personajul cel mai usor de invatat a fost Iosif, logodnicul Mariei. El nu avea de facut sau de zis nimic - decit sa se prefaca ca doarme si Ingerul Gavril venea la el si ii spunea sa nu se teama sa o ia pe Maria cu el. In toata istoria Craciunului ,personajul cel mai putin important pare Iosif...
     De aceea poate mi s-au parut asa de curioase cuvintele care se spun despre el. Biblia ne spune ca Iosif era un om neprihanit, si imediat dupa asta spune ca nu voia sa o faca de rusine pe Maria.
     Toate astea se intimpla inainte ca ingerul sa-i destainuie secretul acestei sarcini neobisnuite. Stau si ma gindesc la barbatul asta... ce fel de om a putut sa fie? Si ma mai gindesc daca mai exista asemenea specimene de oameni pe fata acestui pamint. Pai, daca Maria ar fi pacatuit cu adevarat, asta nu era un pacat oarecare ...era pricina de a o omori cu pietre pe biata fata. Dar uite cum gindeste un neprihanit.
     Acuma sint neprihaniti si in zilele noastre... multi neprihaniti, si unii mai neprihaniti ca altii, dar putini care sa gindeasca in felul acesta. Ce s-a fi intimplat oare cu soiul acesta de oameni? Cum de avea neprihanitul asta de Iosif o asemenea atitudine?
     Ascultam deunazi la "Focus on the Family" cum autoarea unei carti despre casatorie spunea ca a interogat in jur de 1000 de cupluri care au declarat ca au o casatorie fericita. Doamna scriitoare a vrut sa afle secretul acestor casnicii. Si mare i-a fost mirarea cind a realizat ca aceste cupluri aveau parte de o viata la fel de grea, plina de probleme, greutati, necazuri, slabiciuni ca si celelalte casnicii nefericite. Diferenta era ca acesti oameni au decis sa gindeasca si sa se comporte frumos unii cu altii si in momentele de criza si neintelegeri. Au hotarit sa creada in celalalt, si atitudinea asta i-a ajutat sa rezolve problemele si sa ajunga la un deznodamint pozitiv; in timp ce cuplurile care gindesc urit si razbunator la adresa celuilalt se destrama in scurt timp.
     Neprihanitul de Iosif a hotarit in inima lui sa nu ii faca rau Mariei, chiar daca la ora aceea el credea ca Maria i-a fost necredincioasa. Ma intreb... oare cum ar arata lumea in care traim daca in situatii de criza nu am sari la judecati si decizii razboinice... daca am fi neprihaniti si blinzi si L-am lasa pe Dumnezeu sa hotarasca soarta celorlalti care ne-au facut sau ni se pare ca ne-au pricinuit vreun necaz.
     De acest Craciun... ce dar minunat am putea sa le dam celor din jur practicind neprihanirea si atitudinea asta frumoasa a lui Iosif!... Asta pentru ca ne pregatim cu totii de Craciun...

1 comment:

cherie said...

Cred ca nu prea iti amintesti ce scrie in biblie despre dragoste.
Eu cred ca daca tu te intrebi ce fel de onm era Iosif eu ti-as putea raspunde: "IUBITOR"..........