01 July 2016

INTELEPCIUNEA CERUTA DE SOLOMON...

Am auzit ca... (n-am cum sa stiu daca nu aflu de la altii mai instruiti ca mine...) sint sase cuvinte in limba ebraica rezervate termenului "intelepciune". Si fiecare termen in parte exprima un alt fel de intelepciune. Avem si noi citiva termeni in limba romana: inteligenta, cunostinta, pricepere... Dar cind Solomon s-a rugat lui Dumnezeu si I-a cerut intelepciune, termenul pe care l-a folosit a fost ceea ce in romana ar echivala cu "intelepciunea de a sti sa faci alegeri potrivite"... discernamint.

Si Cuvintul Domnului ne spune ca daca cerem intelepciune de la El, El ne-o va da... Daca analizam ce i-a lipsit omenirii de la inceputurile ei - din Gradina Edenului si pina in ziua de astazi - nu e vorba nici de cunostinte, nici de inteligenta, nici de logica... fiindca ce ne lipseste atit de adesea este intelepciunea de a face alegeri potrivite pentru noi, pentru copiii nostri, pentru viata noastra. Si datorita lipsei acestei intelepciuni - care nu se invata la universitatile lumii - omenirea se afla in starea pe care o stim cu totii... Nu au facut oare Adam si Eva prima alegere nepotrivita, atunci cind au ascultat de sarpe si au nesocotit poruncile Domnului?

Dar sa trecem la practica. Si pentru ca s-ar cuveni sa o facem cu intelepciune... sa incepem cu... inceputul. Iar inceputul intelepciunii este... frica de Domnul.

No comments: