01 May 2014

"Focus on the family" - Sfaturi pentru parintii de adolescenti!



“Lumea este plina de invataturi straine, dar tu poti sa-ti inveti adolescentul sa traiasca in conforrmitate cu realitatea lui Dumnezeu”. Asa spune acest articol al organizatiei “Focus on the family"  http://www.focusonthefamily.com/parenting/teens/how_your_teen_is_wired/teaching_teens_the_life_skill_of_renewing_their_minds.aspx Cel mai important lucru pe care il poti invata pe adolescentul tau este sa isi reinnoiasca mintea. Greseala cea mai mare pe care o fac parintii este aceea ca gindesc ei pentru cei tineri. Reinnoirea mintii este un proces zilnic de a gindi biblic. “ Insa cum poti implini acest lucru?

Articolul vorbeste de pregatire. Pregatire in sensul ca trebuie sa ai un set de asteptari realiste. Oare ne promite Biblia ca daca urmam tot ce este scris, vom trai fara nicio problema? Nicidecum. Biblia ne spune ca in lume vom avea necazuri.

Asa ca tinerii trebuie sfatuiti sa deschida Biblia, ca sa aiba o conversatie cu Dumnezeu, sa vada care este dorinta lui Dumnezeu pentru ei... si nu sa caute dupa dorinta lor. Apoi trebuie sa invete sa aiba o perspectiva clara. Articolul spune ca parintii traiesc sub impresia ca lumea copiilor lor este aceeasi cu lumea in care traiesc ei. Dar ei nu realizeaza ca tinerii lor merg la scoala, pe strada, asculta si primesc mesaje in care invataturile biblice sint confruntate in fiecare secunda. Ca sa-i inteleaga, parintii au nevoie sa isi cunoasca copiii, sa stie ce jocuri joaca, ce vizioneaza la televizor, si apoi sa puna in balanta aceste informatii, ca sa stie exact cu ce fel de informatii sint copiii, adolescentii lor bombardati in fiecare zi... ca astfel sa cunoasca dusmanul cu care vor trebui sa lupte.

Ora cinei de seara, in jurul mesei, este un timp potrivit de a sta de vorba cu copiii si a invata de la ei ce mai este nou in lumea lor. Fa un inventar sumar al lucrurilor pe care le-au vazut, experimentat in timpul zilei. Explicati-le copiilor ca noi nu sintem facuti doar pentru acest pamint, ci si pentru eternitate si includeti lucrurile pe care le-au experimentat ei in timpul zilei, analizati-le, ca sa vedeti daca ele pot fi incluse intre valorile care pot rezista, care se pot transfera in eternitate.

Un alt lucru despre care articolul vorbeste este necesitatea de a avea zilnic un timp cu Dumnezeu... si citind cuvintul Lui poti invata cum sa-ti traiesti viata in asa fel incit sa adaugi valoare si frumusete fiecarei clipe. Cauta dupa adevar impreuna cu copiii tai! Invata-i sa puna intrebari!...

Daca ar fi sa fac o analiza scurta a acestui articol, as trage o singura cocluzie care sa cuprinda si sa hraneasca toate ideile din articol. Ideea este... ca daca nu-ti petreci timp suficient cu copiii tai, n-ai sa poti sa ii cresti asa cum ar trebui crescuti, ba inca nici n-ai sa-i cunosti... nici tu pe ei, nici ei pe tine si cu siguranta este posibil sa creasca intr-o casa de credinciosi, dar sa nu-L cunoasca pe Dumnezeu in mod intim si personal. Si asta ar fi cea mai mare tristete... un adevarat dezastru.

Biblia spune ca daca-i invatam de mici calea Domnului, n-o vor uita la maturitate.

No comments: