24 November 2014

CUM SA OMORI SPIRITUL CUIVA...

In Insulele lui Solomon, in sudul Pacificului, niste sateni practica o forma unica de-a dobori copacii. Daca un pom este prea mare ca sa poata fi taiat cu toporul, bastinasii il doboara urlind la el. (Nu pot garanta unde gasiti articolul despre acest lucru… dar jur ca l-am citit).

Taietorii de pomi cu puteri speciale iau pomul prin surprindere la rasaritul soarelui si, dintr-odata se pornesc cu totii sa tipe la sarmanul pom, zbierind cit ii tin plaminii. Continua asa 30 de zile. Pomul moare si cade jos. Teoria lor este ca zbieretele omoara spiritul copacului. Si din spusele satenilor… procedura e eficienta intotdeauna.

Saracii oameni inapoiati! Ce ciudate sint obiceiurile junglei! Cine a mai auzit asa ceva… sa te apuci sa urli la copaci. Cit poate fi de primitiv?! Pacat ca nu au avantajele tehnologiei moderne si ale mintilor stiintifice.

Eu? Eu tip doar la omul de linga mine. Si tip adesea la telefon, si citeodata la masina de taiat iarba. In unele zile si la televizor… din cind in cind la ziare si aproape zilnic la copii. Unii m-au vazut ridicindu-mi pumnii si zbierind si catre cer citeodata.

Vecinul meu zbiara la masina lui. Si vara asta l-am auzit tipind la o scara de citeva ori. Noi, oamenii moderni, orasenii, populatia educata tipam si la trafic mai in fiecare zi… la teancurile de facturi care trebuie platite, la banci si masinarii… si in mod special la tot ce este inzestrat cu tehnologie.

Nu pricepi la ce ne ajuta?! Atit masinile, cit si celelalte lucruri la care tipam… doar stau... si nu raspund la tipetele noastre. Chiar si atunci cind le lovesti, lucrurile stau nepasatoare. Cit priveste oamenii… cred ca populatia din Insulele lui Solomon are ceva dreptate. Urlind la ceea ce are viata… sunt sanse  sa omoare spiritul dinauntru.

Lemnele si pietrele pot sa rupa oasele… cuvintele insa pot sa distruga inimile…
(tradus cindva... de undeva... si nu ma intrebati de unde, ca ma apuc de zbierat si eu...)

10 comments:

viorica said...

Rodica ai dreptate .Sotul meu cind nu ii merge un lucru sau se loveste peste degete il aud ;'nenorocitule"Apoi eu il intreb care e problema, cine e nenorocitul !

Rodica Botan said...

cred ca majoritatea sintem vinovati de asta...mai mult sau mai putin...

cherie said...

Asa o fi acolo, la cei ce nu cunosc tehnici mai avansate de a ucide spiritul...Aici la noi nu este nevoie sa tipi si o vorba spusa in soapta am auzit ca poate ucide...

elena marin-alexe said...

Doamne, cata dreptate ai! Intr-adevar lemnele , pietrele, pot distruge trupul, dar vorbele,distrug inimile si ce pacat caci avem o singura viata.
Foarte interesant!

Rodica Botan said...

cherie cita dreptate ai...poti sa omori cu o soapta...

Rodica Botan said...

elena...uneori dupa ce am scapat vorba, am vrea s-o aducem inapoi...dar "crima" a fost deja savirsita...

Marius said...

Chestia cu zbieratul la copaci care apoi dupa o anumita perioada pica jos cred ca are un sambure de adevar. S-a demonstrat in foarte multe cazuri ca apa are memorie. Si "o vorba buna" spusa apei o poate face mai dulce sau mai amara, sau sa ii scada ori sa ii sporeasca anumite proprietati. Este celebru experimentul unui om care a pus orez in 3 pahare cu apa si in fiecare zi la unul ii spunea multumesc, la altul te urasc si pe cealalt il ignora. Primul a incoltit, al doilea a innegrit iar al treilea a mucegait. Apa cred ca are memorie (creier-ul uman are in componenta un mare procent de apa) si sper sa gasesc link-ul unui documentar pe tema aceasta. Asadar copacii au in ei insusi apa... iar urletele pe timp indelungat cred ca pot face un copac sa se usuce...

Rodica Botan said...

Linkul Marius...ai dreptate ...face sens...

http://video. google.com/ videoplay? docid=-293334902 1550318008&hl=ro

carmen bogdan said...

Ca de obicei ca majoritatea postarilor pe care le editezi ma fac sa reflectez si sa studiez ce zice Cuvantul despre tema respectiva . Multumesc ca "imi pui mintea sa lucreze si inima sa reflecteze" Cred ca de aceea se spune ca suntem madularele aceluiasi trup . Cred ca de aici s-a nascut si vorba aceea: o mana spala una pe alta si amandoua fata. Eu de multe ori am simtit cum mana ta o spala pe a mea si probabil spala o fata pe care noi nu o vedem ...
Dar iata draga mea doar o parte din ce am gasit prin Cuvant:
Oare ce e bine si ce nu sa rostim cu ajutorul acestui madular- limba?
Cine isi pazeste gura si limba, isi scuteste sufletul de multe necazuri. - (Prov.21:23)
si orice limba sa marturiseasca, spre slava lui Dumnezeu Tatal, ca Isus Hristos este Domnul. (Filip.2:11)
Daca crede cineva ca este religios, si nu-si infraneaza limba, ci isi insala inima, religia unui astfel de om este zadarnica. (Iac.1:26)
Tot asa si limba este un mic madular, si se faleste cu lucruri mari. Iata, un foc mic ce padure mare aprinde! (Iac.3:5)
Limba este si ea un foc, este o lume de nelegiuiri. Ea este aceea dintre madularele noastre care intineaza tot trupul si aprinde roata vietii, cand este aprinsa de focul gheenei. (Iac.3:6)
dar limba niciun om n-o poate imblanzi. Ea este un rau care nu se poate infrana, este plina de o otrava de moarte. (Iac.3:8)
"Caci cine iubeste viata si vrea sa vada zile bune sa-si infraneze limba de la rau si buzele de la cuvinte inselatoare, (1Pet.3:10)
Copilasilor, sa nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta si cu adevarul. (1Ioan.3:18)
In clipa aceea, i s-a deschis gura, i s-a dezlegat limba, si el vorbea si binecuvanta pe Dumnezeu. (Luc.1:64)
Fiindca este scris: "Pe viata Mea Ma jur, zice Domnul, ca orice genunchi se va pleca inaintea Mea si orice limba va da slava lui Dumnezeu." (Rom.14:11)
Vantul de miazanoapte aduce ploaia, si limba clevetitoare aduce o fata mahnita. - (Prov.25:23)
Domnul Dumnezeu Mi-a dat o limba iscusita, ca sa stiu sa inviorez cu vorba pe cel doborat de intristare. El Imi trezeste in fiecare dimineata, El Imi trezeste urechea sa ascult cum asculta niste ucenici. (Isa.50:4)
Iti voi lipi limba de cerul gurii, ca sa ramai mut si sa nu-i poti mustra, caci sunt o casa de indaratnici! (Ezec.3:26)

Marta said...

Si zidurile erihonului au cazut ...