31 December 2019

Urare de Anul Nou...

   
     M-am tot gindit sa zic si eu ceva de Anul Nou, ca parca toata lumea se felicita si eu nu prea sunt in spirit de sarbatoare. De fapt sunt ani buni de cind in seara de ajun ma culc pe la 9 seara numai ca sa ma trezesc in bubuituri pe la miezul noptii si dupa o scurta rugaciune in gind , in pat , sa ma intorc pe partea cealalta si sa sarbatoresc mai departe.
     De citeva zile m-am tot gindit ce sa scriu, si azi mi-am adus aminte de Solomon, cel mai intelept om care s-a nascut pe Planeta noastra (asa ne spune Biblia), si m-am gindit sa redau citeva versete pline de intelepciune din scrierile lui. Cum a vazut acest om intelept trecerea timpului, nu prea seamana cu focurile de artificii si nici cu urarile si paharele de sampanie care isi revarsa spuma in aceasta seara. Iata ce zice Eclesiastul 12 :1-8
    
     "Dar adu-ti aminte de Facatorul tau in zilele tineretii tale, pina nu vin zilele cele rele si pina nu se apropie anii, cind vei zice: "Nu gasesc nici o placere in ei"; pina nu se intuneca soarele, si lumina, luna si stelele, si pina nu se intorc norii indata dupa ploaie; pina nu incep sa tremure paznicii casei( miinile), si sa se incovoaie cele tari (picioarele); pina nu se opresc cei ce macina( dintii), caci s-au imputinat; pina nu se intuneca ceice se uita pe ferestre (ochii); pina nu se inchid cele doua usi dinspre ulita (buzele), cind uruitul morii slabeste, te scoli la ciripitul unei pasari, glasul tuturor cintaretelor se aude inabusit, te temi de orice inaltime, si te sperii pe drum; pina nu infloreste migdalul cu peri albi, si de abea se tiraste lacusta, pina nu-ti trec poftele caci omul merge spre casa lui cea vecinica, si bocitorii cutreiera ulitele; pina nu se rupe funia de argint, pina nu se sfarma vasul de aur, pina nu se sparge galeata la izvor, si pina nu se strica roata de la fintina; pina nu se intoarce tarina in pamint, cum a fost, si pina nu se intoarce duhul la Dumnezeu, care l-a dat. O desertaciune a desertaciunilor, zice Eclesiastul; totul este desertaciune."

     Avind toate aceste secrete despre trecerea vremii, sau trecerea noastra prin vreme,  putem sa facem o analiza mai corecta a timpului trecut, prezent si viitor si sa luam masuri daca este nevoie. Stiu ca multa lume practica luarea de hotariri de an nou ( desi majoritatea uita dupa citeva zile). Dar sunt hotariri si hotariri. Daca nu slabim cei 20 de lb ce ne-am propus, nu e bine - dar cumva vom supravietuii. Dar, daca lasam ca timpul vietii noastre sa treaca anapoda fara sa luam in considerare cele scrise mai sus, consecintele vor fi atit de grave incit sa ne afecteze nu numai viata de pe pamint dar si viata eterna care urmeaza.
     Asa ca urarea mea, sau strigarea mea este sa ne gindim cu totii la ceea ce ne spune Solomon, caci...vremea trece repede ...si la sfirsit vom fi invitati la o Judecata nu...un Revelion!!!
   

1 comment:

marta said...

un pasaj din scrierile lui Solomon care imi vine mereu in minte si imi da curaj sa lupt pentru viata vesnica linga Isus .