06 November 2015

Hop si eu cu parerile mele...



   Cherie este o prietena veche… Ne-am intilnit… pe blog. Doua femei cu capul pe umeri, cu sensibilitati si orgoliu propriu si logica cu carul… dar din lumi diferite. Am avut tot felul de discutii de-a lungul anilor. Sincere si deschise discutiile – si nu intotdeauna am cazut de accord, dar ne-am respectat una alteia opiniile. Am inteles ca nu intentionam sa ne jignim reciproc, sa ne insultam, ci doar sa ne exprimam liber opiniile.
     Asta pina ieri cind… Cherie m-a cam trimis la… dracu. Vezi comentariul ei din postul precedent. Desi exprimarea ei este putin cam… dura, incerc sa o inteleg si sa-i inteleg frustrarea. De la distanta pare interesant sa vezi o multime atit de mare de oameni foarte nemultumiti. De aproape probabil ca este ingrijorator. Eu sint cea mai putin afectata si n-am cum sa stiu cit de afectata este Cherie…
     Dar… desi nu am luat parte si nu am trait zile de revolutie, am si eu opinii si experiente care ar putea sa aduca noi perspective asupra situatiei. Eu am venit din Romania comunista in America. Socul schimbarii a fost mare. Am cunoscut comunismul in floarea lui la plecarea din tara mea si am venit intr-o tara libera intr-o perioada de asemenea inca infloritoare. Am asistat si asist cu sufletul la gura cum tot ceea ce a facut America, tara visurilor multora dintre noi, se prabuseste. Socialismul a patruns atit de adinc in aceasta societate care inca se hraneste din grasimea anilor precedenti – si inca nu multi sint constienti de ce se intimpla in societatea americana care se distruge din interior cu o repeziciune de neinchipuit.
     Da… am experienta unor ani petrecuti in doua lumi diferite – si atit cit m-a dus pe minte mintea, am tras concluziile mele despre motivele pentru care cele doua lumi sint in cadere - amindoua… si inca o cadere  rapida.
     Istoria poporului evreu este un exemplu viu si o oglinda perfecta pentru a intelege ce se intimpla atit in Romania, cit si in America. Cind evreii traiau dupa regulile stabilite de Dumnezeu – respectind cele 10 porunci si tinindu-se tare de credinta lor in Dumnezeu, istoria spune ca aveau ani de pace si de bunastare - ani infloritori. Cum se dedau la nelegiuiri si cind incepeau sa-i slujeasca pe zeii pagini - cum dadeau de necaz (sau de dracu, cum zice Cherie). Voi romanii v-ati luat dupa America in toate nebuniile ei… nu ati imprumutat lucruri bune, ci numai timpenii. Daca stau si ma gindesc, ca sa fiu sincera chiar si in privinta constructiilor de biserici. Am uitat cu totii se pare ca "biserica este trupul lui Christos", noi, credinciosii impreuna – madulare aceluiasi trup - nu o cladire. Isus Christos a tinut predici in aer liber – cititi Biblia, sa vedeti. El S-a ocupat intr-adevar de oameni: le-a dat sa manince, i-a vindecat si apoi le-a iertat pacatele. Poate oamenii au dreptate ca ar trebui sa fie mai multe brutarii si spitale – si poate ar fi mai eficient sa propovaduiesti Evanghelia intr-un spital dupa ce tratezi bolnavul de problemele lui fizice. Asta suna bine pentru orice om religios: ortodox, protestant, catolic. Ca preafericitul Daniel sint multi: si in Romania, si aici… si la baptisti, si la ortodocsi, si la restul. Unde s-ar duce diavolul sa faca mai mult rau daca nu in biserici? De aia trebuie sa citim Biblia si sa stim si sa intelegem ce vrea Dumnezeu de la noi. El vrea sa ne vorbeasca personal prin cuvintul Lui - nu la a doua mina.
     Daca ar fi sa aveti nevoie de doctor, v-ati multumi sa va duceti la Nana Lina, laptareasa doctorului - ca e femeie cucernica si face mult bine, si e sfinta (cit poate un om sa fie de sfint?) sau la portarul spitalului, ca el are cheile de la poarta spitalului... ca sa discutati despre soarta trupului vostru? Nu cred! Cred ca ati vrea sa vorbiti personal cu doctorul care va opereaza. Atunci de ce sarutati oase moarte de oameni pacatosi ca voi, in loc sa va adresati direct lui Dumnezeu la care aveti intrare libera prin Fiul Sau Isus Christos? Aveti voi logica, dragi romani?
     Multe as avea de spus… dar concluzia este urmatoarea. Daca nu va intoarceti la Dumnezeu, Romania sau America tot soarta aia o s-o aiba. Nu va plac hotii, mincinosii, lacomii, caracterele josnice? Nici lui Dumnezeu nu-i plac. Vreti adevar, loialitate, dreptate, bunatate, mila, dragoste? Astea sint atributele lui Dumnezeu.
Acuma ramine sa decidem pe cine slujim? De partea cui sintem?! Asta va decide si soarta tarii, si soarta familiei, si soarta generatiei viitoare… nu politica!

https://www.facebook.com/emma.emmanuela.9

4 comments:

cherie said...

Mi-am cerut scuze ! Ce sa iti spun ca sa intelegi... Cred ca voiam sa trimit pe toata lumea la .... acea directie ! Si te-am expediat pe tine....
Nu stiu cum se va termina marea agitaatie. Tare ma tem ca va fi la fel ca in 1989.....
Sunt unii din Romania si din lume in general... care stiu teribil de bine sa se foloseasca de altii. Desi vad ca ni se ofera ajutoare din toate partile, sunt aproape sigura ca iar vom fi pacaliti. Romania nu poate concura cu spiritul occidental. Sunt sigura ca vom iesi ... asa si pe dincolo si cu banii luati....
(asta daca stii zicala).
Inca odata, SCUZE pentru ce ti-am scris.

Rodica Botan said...

cherie, te-am inteles inainte de explicatie. Si nu cred ca esti gresita in ceea ce spui. De asemenea e usor de vorbit de la distanta. Dar crede-ma ca avem un presedinte si noi aici care cred ca uraste tara asta si tot, dar absolut TOT ce face si orice decizie ia , o face ca sa distruga poporul, cultura, viata in America.

Si iubesc Romania si ii doresc tot binele din lume. Sa dea Dumnezeu sa nu se repete tragediile de la ultima revolutie. Nu stiu daca Romania are oameni politici pregatiti sa supravietuiasca acestor vremuri toxice...Domnul sa va ajute sa iesiti cu bine din impas. Ma rog pentru voi...

Catalina said...

Asemenea caractere sunt peste tot, indiferent de tara, continent, greu de evitat. Remediul nu stiu unde sa-l gasesc. Momentan inca nu imi dau seama de unde am plecat ca sa stiu unde m-as putea duce. Am bagat de seama ca in viata predomina lucrurile rele, in a oricui, indiferent de statutul social. Si cei ce nu isi permit prea multe au parte de bucurii in viata lor. Ce-i drept, nu in egala masura.

carmen bogdan said...

Am experimentat pe pielea mea versetele de mai jos si nu a fost placut deloc, dar omul cat traieste invata, si e bine sa tinem cont de ce ne invata Cuvantul lui Dumnezeu...

Paziti-va de prorocii mincinosi! Ei vin la voi imbracati in haine de oi, dar pe dinauntru sunt niste lupi rapitori. (Mat.7:15)

Sa nu dati cainilor lucrurile sfinte si sa nu aruncati margaritarele voastre inaintea porcilor, ca nu cumva sa le calce in picioare si sa se intoarca sa va rupa. (Mat.7:6)