04 November 2015

CE-TI DORESC EU TIE, DULCE ROMANIE



     Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie? Da… e un titlu de poezie de pe vremea cind strigam “uraaaaa”, ca sa ne exprimam sentimentele fata de conducerea tarii… mai ales cind ne scotea in strada pe frig sa asteptam sa treaca “iubitul conducator”. Imi amintesc cum cu rasuflarea taiata cautam stiri la ultima revolutie. Eram in America deja de ani buni, dar in piept batea inca o inima romana. N-am plecat de uritul tarii sau al poporului roman.
     Au trecut 35 de ani de cind am plecat din Romania, si desi m-am schimbat in multe privinte, in piept bate aceeasi inima de altadata. Da… sint legata de tara unde sint pentru ca aici imi sint copiii si nepotii, dar o bucata din inima mea ramine vesnic ancorata in cei 25 de ani petrecuti in Romania. Acolo au ramas copilaria si tineretea mea cu bucuriile si tristetile ei. Acolo a ramas o parte din mine.
     Cum sa nu ma uit cu inima strinsa la tot ce se intimpla pe plaiurile noastre? Am vizitat multe tari si am vazut multe locuri frumoase, dar niciuna nu este ca tara unde mi-am deschis ochii pentru prima data. Ce mult as vrea ca romanii sa gaseasca in timpurile astea apocaliptice pace si buna intelegere. Ne-am luat dupa toate neamurile si le-am imprumutat obiceiurile proaste -  si am alergat dupa multe fete Morgana… Ce-ar fi sa ne intoarcem azi la vechile noastre virtuti: cinste (cei mai cinstiti dintre traci), curaj si vitejie (cititi istoria noastra), intelepciune… si credinta.
     A mai existat vreodata o tara care sa aiba cupe de aur la fintini ca pe vremea lui Vlad Tepes? Au mai existat pe undeva domnitori ca ai nostri – buni crestini care mai degraba au acceptat sa li se taie capul lor si copiilor lor decit sa treaca la religia musulmana? Cind ne straduim, putem fi de nota 10, ca Nadia la gimnastica. Avem copii talentati si batrini intelepti si buni la suflet. Avem oameni harnici, care fac tot felul de treburi peste tot in lume. Cum nu ne-ar placea sa stam mai bine la noi acasa si sa muncim pentru noi si sa nu mai umblam bezmetici printre straini? Cum?
     Uite ca se pot schimba guverne si fara varsare de singe! Uite ca putem fi si disciplinati! Si putem sa fim uniti. Nu-L blamati pe Dumnezeu pentru ca ati lasat in fruntea bisericilor oameni care umblau dupa beneficii personale, nu dupa virtutile sfinte! Astia au facut tot felul de traditii ca sa va stoarca banii si bunurile si sa va poata controla. Alegeti alti oameni care sa fie drepti, cinstiti, priceputi, cu dragoste de tara si de oamenii din ea, cu frica si temere de Dumnezeu! Oameni care sa Il imite pe Isus Hristos, care din dragoste pentru pacatosi, S-a dat pe Sine Insusi. Nu ca preafericitul Daniel care asteapta invitatii ca sa fie om cu inima…
    Asta iti doresc eu tie,  tara mea de dor… Si-ti mai doresc o credinta puternica in Dumnezeu. Nu icoane, nu oameni morti - moaste sau ce or mai fi… nu lumini de ceara, nu coliva peste groapa. Citeste Biblia si cauta dupa adevar! Insuseste-ti calitati sfinte si Dumnezeu te va binecuvinta… si vei avea cu adevarat un viitor!…

5 comments:

cherie said...

Iar eu bva doresc celor plecati sa ramaneti "draclui" acolo unde sunteti ca habar nu aveti ce este aici !

Rodica Botan said...

posibil ca nu stiu...doar ce vad si ce aud; dar sa ramin dracului? N-am fost niciodata in termeni buni cu el si nici pe viitor nu-mi doresc. Credeam ca sintem ...prietene cherie...sau cel putin eu eram?!

Anonymous said...

Sa mai zică cineva ca nu trebuie sa ne răstignim zilnic firea!

cherie said...

Imi cer sacuze !

Rodica Botan said...

nici o problema cherie...ti-am inteles durerea. Tu esti in mijlocul focului.