20 March 2015

STRESUL - O CAUZA SAU UN ...EFECT?



    
Din nu stiu ce motiv (ma cam prefac ca nu stiu…) diminetile mele sint obositoare. As gasi si alte atribute sa descriu asemenea dimineti, dar cred eu ca atunci cind te scoli parca mai obosit decit la culcare… asta spune mai mult decit orice. Ma tirasc asa cu ochii intredeschisi de cind ma dau jos din pat si pina imi gasesc cheile de la masina sa plec.
     Imi amintesc de diminetile copilariei, cind mama mea deschidea geamul si punea un cearceaf in geam sa faca umbra si totodata sa nu lase mustele in casa si ma lasa sa dorm in draga voie. Ce dulci erau acele clipe!… Cred ca amintirea asta este cea mai “gentila” amintire cu mami – dat fiind ca mingaiatul si rasfatatul nu erau in programul ei.  
      Astazi am venit asa morocanoasa la lucru si am simtit cum motorul interior incetineste tot mai mult… Am luat un ibuprofen si nu mult dupa am simtit ca parca am intrat in alt trup cu o alta dispozitie, cu energie si capacitate, cu chef si initiativa… Sa nu imi vina sa cred ca sint tot eu si ca traiesc aceeasi zi de vineri – 20 martie 2015.
      Daca un trup bolnav sau vlaguit poate sa influenteze viata omului atit de mult, de ce oare un suflet vlaguit nu ar fi in aceeasi situatie? Un trup bolnav poate sa creeze depresie - si un suflet bolnav poate sa imbolnaveasca trupul.
     Alaltaieri am avut un leadership meeting cu organizatia din care fac parte. Printre altele, ni s-a amintit ca stresul este partener cu aproape orice rezultate negative, accidente, lipsa de productivitate, etc. De unde vine stresul?
     Dumnezeu a creat omul si l-a invatat cum sa traiasca …din nefericire noi credem ca stim mai bine. Si adeseori ne gindim doar la trup si mai rar la suflet, fara sa intelegem ca trupul fara suflet …nu mai e bun decit de ingropat. De unde ne vine stresul? Din grija ca nu avem ce minca si imbraca – desi Biblia ne spune sa ne uitam la pasari si la florile de pe cimp. De unde vine deci? Din neincrederea pe care o avem in Cel care nu lasa sa ni se clatine piciorul, ci ne insoteste ca umbra de pe mina noastra dreapta. De unde stres? Ca daca am avea credinta cit un bob de mustar, am putea sa mutam muntii si am rezolva multe din problemele ce le avem.
     Concluzia mea este ca stresul nu este o cauza… ci un rezultat al unei cauze - stresul este ca  o... boala. Cauza este starea noastra spirituala care ne provoaca teama, neliniste, neincredere, disperare. Un pic de credinta ar rezolva toate astea. Si daca am citi numai cuvintele spuse de Domnul Isus in cei trei ani petrecuti cu ucenicii, am aduna raspunsuri la mai toate problemele vietii si am elimina stresul. Din nou... DACA...

3 comments:

Marta said...

Asa este ...

cherie said...

Stresul este reactia organismului nostru la cauze externe, ca si cand faci temperatura... O stare spirituala proasta este ca si cand organismul este lipsit de anticorpii care lupta cu boala.
Ai dreptate, stresul este o boala, uneori o tratam cu medicamente dar mai bine ar fi daca spiritul nostru ar fi pregatit sa lupte. (si cu aceasta boala.)

Anonymous said...

Have no fear!!!!Fear is man s greatest enemy,and love is man s greatest friend.