25 August 2012

ONOMASTICA - DRASTICA...

     Am pus deunazi niste poze facute joi seara la o masa avuta impreuna cu surorile de la biserica..."babutele mele" cele care se pun o data pe luna la dispozitia Domnului si fac pachete si mai trimitem cite ceva, pe undeva... in Romania. Linkul este aici...http://www.peginduri.com/2012/08/eu-si-babele-mele.html.
     Toate bune si la locul lor...pina astazi  cind am primit un comment de la un "prieten bun"...si anonim, care ma face atenta asupra unui lucru...
Iata ce spune:
"Anonymous Anonymous said...


E adevarat ca e placuta si frumoasa partasia unei agape. E placut ca ai prietene cu care sa poti sta la masa . Si poate cel mai placut e sa sti ca cineva te iubeste.
Dar, n-am gasit nicaieri in scriptura ca apostolii au sarbatorit impreuna onomastica, sau ca ar fi invatat pe altii sa o tina. Daca gasiti in scriptura ca Dumnezeu accepta asa ceva (onomastica) am s-o tin si eu. Dar daca in scriptura nu scrie acceptul de ce treceti peste ceea ce este scris?
Oare nu ne consideram noi urmasii lui Hristos si nu zicem noi ca tinem invataura apostolilor sau nu suntem noi ziditi pe invatatura lor? De unde dar aceasta forma lumeasca increstinata? Nu este aceasta onomastica preluata de la pagani?
Si-a tinut Hristos ziua sau i-au tinut-o apostolii cumva si eu nu stiu? Eu am gasit scris ca Domnul Isus a dorit ca ucenicii sa sarbatoreasca moartea Sa, nu nasterea Sa.
Doamna Rodica, va amagiti si amagiti si pe bietele babute, daca crezand ca sarbatorind un om (adica cea cu ziua de nastere), apoi puteti sa vorbiti acolo si de Domnul vietii. Se va simti El onorat cand inainte de El este onorata sau odata cu El e onorat si omul?
Am toata certitudinea ca aceasta nu face parte din invataurile apostolilor pe care este zidita biserica lui Hristos.
Si inca ceva, bazat pe proverbul biblic care spune ca ,,Omul darnic are multi lingusitori si toti sunt prieteni cu cel ce da daruri,,. Cred ca sunteti inconjurata de multi lingusitori. Nu ma refer la babutele din poze ci la cei ce va scriu, care va acopera greselile cu linguseli. Ganditi-va bine in ale carui brate stati si daca ceea ce va place place si Domnului sau e doar o forma de credinta dar fara suport biblic. Eventul ii dati dumneavoastra o interpretare biblica ca sa va linisteasca constiinta.
Cine va scrie stie ce scrie si numele meu nu are importanta. Daca doriti totusi un nume numiti-ma un prieten de departe.
V-am scris spre binele sufletului dumneavoastra si de ce nu al multora care au urechi de auzit sa auda.
   M-am gasit ca-i raspund imediat dupa ce am citit acest comentariu. Si iata ce i-am spus...


 Rodica Botan said...
Prietene de departe...in primul rind...nu eu m-am sarbatorit acolo. Era ziua noastra - a surorilor (o data pe luna) cind ne intilnim si avem partasie - si cinam impreuna. Daca s-a intimplat ca am implinit 57 de ani cu citeva zile inainte si doamnele din biserica s-au gindit sa faca o mica sarbatoare din asta... drept sa-ti spun ca nu vad in gestul lor decit ca si-au exprimat dragostea... Si daca asta este o gresala, atunci cu siguranta Domnul nostru o sa ne ierte, si pe mine, si pe ele.
Nu scrie in Biblie de onomastica - dar scrie de ceva si mai grav- cum ar fi mincarea jertfita idolilor. Si ce scrie despre ea? CA O PUTEM MINCA LINISTITI atita vreme cit nu facem rau credintei slabe a unuia dintre cei incepatori in ale credintei. Ca, nu ce intra in gura spurca pe om, ci ceea ce iese - si ce-i rau iese de obicei din inima oamenilor. Deci atentie... Ni se mai spune sa nu judecam... pentru ca cu aceeasi judecata vom fi judecati. Acuma putem foarte bine sa ne judecam unii pe altii pina la venirea Domnului ca- toti- DAR TOTI OAMENII SINT PACATOSI...daca nu intr-un fel, atunci in alt fel. Dumneata esti pacatos ca si mine chiar daca nu-ti serbezi onomastica. Stii de unde stiu? Din Biblie - ca acolo spune ca Christos a trebuit sa vina ca n-a existat o alta persoana fara pacat ca sa poata sa ne rascumpere. Si dumneata ai fost rascumparat pentru pacatele dumitale si eu pentru pacatele mele. Stiu ca pacatele mele sint mai grele - si ai dreptate. Desi onomastica asta pe care nici n-am stiut cel putin ca o serbez inainte de a pasi in acel local este un lucru fain pe linga pacatele urite de care sint vinovata... si te asigur ca nu vrei sa le stii. Dar Domnul meu le stie - pentru ca a trebuit sa rabde pentru fiecare din ele. El a platit insa si pentru pacatul pe care ti-l faci dumneata acuma judecind din punctul dumitale de vedere...
Eu iti dau si eu...daca vrei sa iei - un sfat la fel de prietenesc. Lasa-te de judecati, mai ales ca nu cunosti amanuntele! Pavel s-a facut totul pentru toti, ca sa-i cistige pentru Christos. S-ar putea citeodata sa-ti faci pacate fara rost judecind in pripa... Si nu o spun pentru acest caz - ca nu ma afecteaza cu nimic in afara faptului ca imi pare rau ca te-ai suparat....si  imi pare si mai rau ca te-ai suparat degeaba.
Doamnele mi-au dat si citeva cadouri - (asta daca chiar vrei sa te superi tare de tot) ...hai sa-ti spun si asta. Ele toate sint pensionare si abia aduna banii ca sa vina o data pe luna la "petrecerea" asta... asa ca am primit niste cupoane. Una imi oferea un prinz acasa la ea...alta s-a oferit sa ma ajute la treaba (si am onorat-o deja cu raspunsul ca am citiva saci de haine de trimis in Romania care trebuie spalate si calcate) ...si a treia care are o pensie mai bunicica mi-a oferit o cina afara la un restaurant. Eu sint un emigrant... intr-o lume care mi-e perfect straina... pretuirea acestor femei credincioase  este un dar trimis de Domnul. Nu judeca, te rog, ca-ti faci singur rau. Foloseste energia asta de a critica mai bine inspre a incuraja. Cind te uiti in jur, incearca sa gasesti cel putin tot atitea lucruri bune cite rele gasesti. Bunatatea noastra trebuie sa fie cunoscuta de oameni...nu spiritul nostru ascutit de critica. Daca Domnul are ceva impotriva mea si vrea sa ma disciplineze - El o poate face singur treaba - nu are nevoie de ajutorul nimanui. Si iti marturisesc ca m-a disciplinat si pina acuma si se ocupa de mine insistent si permanent. Asa ca nu te mai ingrijora... El este Tatal meu, si El ma mustra cind este nevoie. Acuma nu m-a mustrat... m-a facut doar sa zimbesc si sa te iubesc asa cum esti...
Si data viitoare cind mai scrii - sa auzim numai de bine... adica sa ne spui ce lucru minunat a facut Domnul in viata ta... ca asta sintem trimisi sa spunem oamenilor...nu-i asa?
........
De cind am scris acest comentariu, mi-au mai trecut multe prin cap. Mi-am amintit de Domnul Isus care a avut de-a face cu fariseii. Imi vine sa cred ca o parte din ei erau bine intentionati. Unii au urmat cu toata dragostea si puterea lor legea care le-a fost data. Tinarul acela bogat vine la Domnul Isus si e convins ca a facut totul... pentru ca intr-adevar facuse tot ce-i statuse in putere sa traiasca legea ...dar... Domnul Isus ii stie slabiciunea. Ii spune sa-si imparta averea. Omul iubea banii- asta implica lacomie, zgircenie... un idol destul de greu de lepadat. Domnul Isus ne cunoaste slabiciunile. Si ale mele si ale tale ...Eu le am pe ale mele...multe, grele- dumneata o ai cu judecata si onomastica... Toti trebuie sa ne pocaim... 
     Prietene...( pentruca asa te-ai prezentat), sint sigur ca nu din rea vointa ai scris comentariul- dar...lasa-ma un pic sa iti explic ce inteleg eu din ceea ce ai scris. Poate altii nu sint de acord si o sa aflam asta. Ii rog sa isi lase parerea. Eu cred ca Biblia cuprinde tot ce avem necesar ca sa ne ghidam in viata. Nu scrie nicaieri de onomastica - e drept. Pentru ca nu era nevoie. Biblia spune de mai multe ori "Bucurati-va" decit "plingeti". Nu scrie nici sa ne sarbatorim si nici sa nu ne sarbatorim... pentru ca asta chiar este ridicol si lipsit de importanta. Dumnezeu ne da si libertati...avem libertate in El...
     In 1992 m-am electrocutat la 12.000 de Volti. De atunci sarbatoresc in fiecare zi viata care mi-a fost data a doua oara de Dumnezeu. Sa vad cine ma poate opri sa nu sarbatoresc?... Onomastica este asa... de mai putina valoare ca sarbatoarea continua in care traiesc eu in ultimii 20 de ani. Viata asta este un dar si daca te uiti pe blogul meu ai sa vezi ca ma straduiesc sa recunosc si sa fiu recunoscatoare pentru orice lucru bun primit de la Domnul. Astazi am fost din nou in sarbatoare. Am fost si mi-am vazut copiii. Si fata mea cea mica, care traieste in dureri tot timpul, are speranta unui medicament care pare ca lucreaza mai bine. Opreste-ma de a sarbatori daca poti! Tot ce este bun vine de la Domnul- orice dar...ORICE... De ce sa nu sarbatoresc? Apostolii n-au avut experienta mea...si ei au trait planul pe care Dumnezeu L-a avut pentru ei in timp ce eu imi traiesc propria viata- calauzita bineinteles de Duhul Lui care este clar si precis atunci cind imi vorbeste. Ti-amintesti ce am zis inainte? In 1992 mi-a vorbit intr-o explozie din care majoritatea oamenilor nu ies cu viata. El ne vorbeste fiecaruia...si probabil ca n-a vorbit pina acuma nimanui despre onomastica pentru ca nu era important sa vorbeasca. Sint lucruri mici pe care le-a lasat la alegerea noastra. Sau crezi ca ti-au fost incredintate dumitale sa le talmacesti- sau rastalmacesti?
Acuma sa discut putin despre lingusitorii de care ai amintit. Din nou ai sarit calul. Pe blogul asta oamenii si-au spus parerea de fiecare data exact asa cum au simtit - si le-am onorat parerea - chiar daca nu am fost de acord cu ei si chiar daca nu mi-a placut. Si nu numai pocaiti de-ai mei, ci si oameni care doar stiu ceva despre credinta sau cred in felul lor- diferit, bazati pe mai multe sau mai putine cunostinte sau experiente personale. Ba chiar am discutat cit m-a dus pe mine capul si cit au dorit dinsii sa discute, anumite subiecte cu care am fost in discordanta. Sint la momentul ala din viata cind ma intereseaza putin parerea lumii - ca sa-mi fac cariera din prestigiul pe care l-as dobindi; sau ma intereseaza prea putin daca parerile mele nu convin cuiva care ma citeste. M-ai vazut ca sint pacatoasa si nu te contrazic. Eu scriu pentru cei ca mine ...care inca isi sarbatoresc onomasticile- sau altii le-o sarbatoresc; care inca fac greseli, care sint pacatosi si nu pot trai o viata perfecta. Noua insa Domnul Isus ne-a promis iertare si mintuire. El ne-a promis odihna vesnica, pace si...bucurii. In cer o sa sarbatorim o noua onomastica. Vom primi un nume nou... ce zici de asta? Si vom trai in permanenta sarbatoare - pentru ca El, Christos va fi cu noi...
Am scris o groaza...ca uite ca nu-mi vine sa raspund "linguselilor", dar cind am cite un critic... nu ma mai pot opri din discutii... Domnul sa ne calauzeasca si sa ne dea lumina. Nu uita... In cele esentiale putem sa fim impreuna si in cele neesentiale putem sa avem pareri contradictorii. Adevarul  este El- si intr-o zi il vom cunoaste in totalitate. Pina atunci... asteptam...

6 comments:

Muresan Daniel-Ioan said...

Nu exista prieteni de departe, prin definitzie: prietenul e o persoana care itzi e mereu aproape, care te zideshte, nu care priveshte cu luneta cum te deteriorezi. Nu exista prieteni anonimi, un prieten adevarat nu are nimic de ascuns. Shi... anonima mea draga, pot sa-tzi spun de pe acum la multzi ani in Domnul? Uite ce zice Cuvantul:"Toate lucrurile sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos. Toate lucrurile sunt îngăduite, dar nu toate zidesc." Agapa asta, crede-ma, a fost de mare folos, shi a zidit extrem. A sudat shi a incurajat. A ridicat shi a oferit bucurie, bucurie sfanta. Nu a fost ceva egoist, a fost ceva altruist. Nu s-a sarbatorit un om, s-a sarbatorit Hristos in acel om. Fara Hristos, era liber localul ala, fara Hristos femeile astea nu se cunoshteau. Hristos le strange, Hristos le da bucurie. Demonstratzia fiind incheiata, itzi doresc sa sarbatoreshti pe Hristos in tine, in fiecare zi. Shi daca te hotarashti sa Il sarbatorishti mai special o data pe an, e shi mai fain. Preafericita anonima, nu shtii ca trupul tau este Templul Duhului Sfant care locuieshte in tine shi pe care L-ai primit de la Dumnezeu? Nu shtii ca tu nu eshti a ta? Trebuie sa te fi bucurat la vreo aniversare a vreunei biserici locale, in viatza asta. Daca da,eshti de acord cu sarbatorirea onomasticii Templului Duhului Sfant, sunt sigur. Nicaieri nu scrie in scriptura ca Isus i-a invatzat pe apostoli sa respire. Dar respirau cu totzii de zor, nu? Nicaieri nu scrie in scriptura ce mashina sa itzi cumperi, daca sa circuli cu metroul sau tramvaiul. Scrie doar: ducetzi-va shi facetzi ucenici din toate neamurile(indiferent de mijlocul de transport). Uneori chiar nu se vede padurea de copaci. Personal doresc ca firea ta pamanteasca sa nu mai apuce urmatoarea-tzi onomastica.

Rodica Botan said...

Muresane dragule...jos cu palaria raspunsul tau. Si mi-ai venit in ajutor la timpul potrivit. Domnul sa te lumineze si pe mai departe...in TOT ce faci.

...Sper ca asta sa sune a multumire si nu a lingusala...sa nu-i pice rau "prietenului" cumva ...intelegi?

Anonymous said...

Prietenul de departe.
Cred ca nu va supar daca revin, sau pe unii deja i-am suparat. Dar uite ca in urma mea altii gasesc ceva de scris avand acum un subiect de discutii.
Pt. inceput as vrea sa lamuresc faptul ca m-am semnat asa "prietenul de deperte" fiindca nu sunt pe acelasi continent. M-am referit la departarea de km. care exista dintre noi. Nici nu mi-a trecut prin cap ca deranjeaza pe unii expresia mea, care tine loc de un nume, ca de ex. Daniel. Daca se poate spune Daniel cel de departe inseamna ca mai este un Daniel de apropae. Ori poate unii nu au auzit aceste expresii niciodata. Este adevarat ca prin pronuntarea cuvantului prieten inseamna ceva foarte apropae, dar personal am auzit si poate multi altii chiar au exclamat asa:cutare X imi este un prieten apropiat dar Y imi este un prieten dar de departe, sau Z este departe de a-mi fi prieten. Asta este pentru cei ce despica firul in patru si n-are nimic comun cu biblia. In practica de zi cu zi se foloseste des aceste expresii. Dar poate ca altii nu le-a auzit niciodata.
Acum as vrea sa ma fac inteles cu privire la ceea ce nu s-a inteles.
Pacat ca doamna Rodica nu a citit bine inceputul mesajului meu. Sigur ca s-a simtit sifonata de ceea ce am scris si odata cu ea si altii.
Din capul locului vreau sa spun ca ce am scris am scris impotriva unei onomastici, care nu-si are locul printre credincioasii Domnului. PUNCT.
Acum ca intalnirea a fost cu totul alta, nu am nimic de zis, ci dimpotriva ea se incadreaza asa cum am spus de la inceputul mesajului meu de ieri. Adica este vorba despre o agapa. Daca se citea cu atentie am scris ca este o partasie buna. Dar in c ontinuare am scris impotriva unei onomastici, ceea ce am crezut ca poate fi vorba. Vorba care am preluato de la d-na Rodica fiindca amintea de ea in ceea ce a scris. Iar eu am preluat-o si am aratat d.p.d. v. biblic. In cazul in care s-ar fi tinut acesta era mesajul meu, ca un prieten care isi spune punctul de vedere.
Cu siguranta daca as fi spus cuvinte de lauda mi se raspundea inapoi cu aceleasi cuvinte.
Un lucru ma uimeste doamna Rodica, tulburarea d-voastra. Se simte din mesajul ce mi-ati scris.
Si inca ceva; a nu judeca nu inseamna ceea ce am scris eu. Atunci nu ar mai trebuii sa selectam raul? Unde ar mai fi mustrarea? Sau ea nu-si mai are rostul? Nu mai avem voie sa aratam depasirea granitelor scripturiilor fiindca a umbla in dragoste inseamna a vorbi numai dulce? Asa intelegeti dragostea lui Dumnezeu?
Nu pot sa cred ca asa ceva. Dar daca unii asa o vad atunci nu cunosc dragostea lui Dumnezeu! Ajudeca inseamna a nu da verdictul, adica tu la Rai si el in iad. Dar faptul ca vorbim bazati pe scriptura condamnand raul nu inseamna a judeca persoanele si a judeca situatia, adica raul.

Rodica Botan said...

Prietene Daniel de departe...imi pare rau ca m-am tulburat...Si trebuie sa recunosc ca mi se mai intimpla din astea. Nu m-am tulburat foarte tare...dar nu mi-a picat bine mustrarea. Ma straduiesc sa ma acomodez, sa accept cu usurinta mustrarile dar nu am ajuns nici pe aproape de a fii total confortabila cu ele desi Biblia explica cit de bune sint mustrarile. Ele sint ca si vitaminele alea mari pe care trebuie sa le luam cu grija in fiecare dimineata daca vrem sa fim sanatosi.
Cind firea se revolta nu rareori ii facem loc sa se exprime. Dar acuma ca mi-am marturisit slabiciunea asta trebuie sa-ti mai spun- sincer in fata Domnului ca tot nu sint de acord cu regulamentul de care vorbesti. Daca nu scrie in Biblie ca e voie sa sarbatoresti onomastica nu inseamna ca nu ai voie. Ok...putem vorbi DE FELUL CUM se poate sarbatorii sau cum nu se poate sarbatorii...si asta-i cu totul alta treaba. Tot ce gaseste bine mina noastra sa faca...este ok cu Domnul nostru, atita vreme cit ii dam slava Lui si ii multumim...Unii fac lucruri bune cu intentii proaste si faptele lor bune nu sint luate la socoteala. Nu-i asa? Dar oricum- daca n-am reusit pina acuma sa te conving, Daniele...si nici tu pe mine, eu zic ca nu trebuie sa raminem suparati unul pe altul. Mai devreme sau mai tirziu, Domnul ne va deschide mintea sa intelegem mai mult si sa facem voia Lui. El ne creste pe toti si ne pregateste pentru a ne lua la El...chiar si pe cei mai tolomaci-sau tari de cap asa ca mine. Iti multumesc ca ai revenit si ca putem sta de vorba inca. E mare lucru sa avem pareri diferite dar sa putem inca sa ne exprimam parerile si sa ne ascultam unii pe altii. Domnul ne-a chemat la pace...si e bine s-o pastram...

Muresan Daniel-Ioan said...

Atunci cand cineva se declara anonim, imi permit sa nu imi asum responsabilitatea pentru pozitzionarea lui geografica, pentru sexul persoanei, pentru orice calificare sociala, pentru intzelegerea adevaratului sens al expresiilor pe care le foloseshte, pentru calificarea intentziilor sale drept bune sau rele shi lista poate continua. Asta doar datorita faptului ca nici anonima persoana nu pune pretz pe ele, dovada fiind absentza lor. Daca exista un Daniel departe, asta nu admite automat ca exista shi un Daniel aproape. Confirma doar prezentza unui anume Daniel, la o anumita distantza. Doar cuvantul departare admite automat ca exista shi o apropiere. Existentza unui singur Daniel nu genereaza automat existentza altei persoane cu numele Daniel. In acelashi asentiment: daca exista un mic, inseamna ca exista shi un mare. Daca umpli marele cu apa, nu se umple automat shi micul. Deshi, nu e imposibil sa se intample acest lucru in prezentza anumitor factori externi. Intr-adevar, apropierea sau departarea poate fi fizica sau poate masura cantitatea de afectziune purtata de o persoana pentru altcineva, sau chiar autopurtata. Dar, avand informatzii in cantitate nula cu privire la persoana respectiva(voluntar protejand aceste informatzii), e binevenita testarea unui set de informatzii aleatoare. Asha functzioneaza aparatele de masura pentru rezistentza electrica. Introduc o sursa de tensiune aleatoare shi masoara curentul. Daca rezistentza e anonima, trebuie sa suporte sursa de test. Pentru ca, ceva despre care nu ai informatzii suficiente nu se poate folosi deloc, sau se poate folosi inadecvat. In practica de zi cu zi... se "folosesc" aceste expresii(vorbind de lucruri despre care avem prea putzine informatzii pentru a le putea folosi corect). N-o sa ma mai incurc in detalii de genul acordului gramatical, pentru ca nu cred ca ar fi foarte ziditor. Nu e nici primordial. Dar, itzi sugerez revizuirea cunoshtintzelor de gramatica. Te-ar ajuta mult, shi pe prietenii tai shi mai mult, intrucat comunicarea corecta e esentziala prieteniei shi oricarei relatzii care se vrea a fi sanatoasa. Daca nu eshti de acord cu despicarea firului in patru, te autocondamni. Tot ce ai scris pana acum certifica acest lucru. Firele se desfac in patru... se desfac shi in 8 pentru un cablu UTP. Divide et impera. Daca despicarea firului in patru e intzeleasa ca aducerea ratzionamentului pana in faza premiselor atomare shi axiomelor, ma declar vinovat, la fel era shi Shtefan, la fel shi Pavel, shi chiar Domnul nostru. Care era, care ESTE. Tot ce se incearca prin despicarea firului in patru e revenirea la adevarul initzial, cu care totzi trebuie sa fie de acord. Apoi se urmaresc pashii... shi vedem unde ne-am impotmolit fiecare, sau nu. Despicarea firului in patru e metoda babeasca. Avem nevoie de ea, nu din cauza ca nu intzelegem noi unele lucruri. Avem nevoie de ea, pentru ca nu intzeleg altzii unele lucruri shi asta e cea mai rudimentara shi clara metoda de a explica ceva: babeshte. Daca firul nu s-ar despica in patru, cu totzii am avea un suport empiric shi relativ, in tot ce am face; asta inseamna ca... fiecare se bazeaza pe ce vrea shi cum vrea.

Corect, sunt impotriva onomasticilor, asha cum le percepe colegul meu de banca. Acum... argumentele tale n-au fost atat de strashnice pe cum le prezintzi, shi eu le-am demontat in primul comment al meu. N-au fost biblice, n-au fost citate din Biblie. In plus, ai adoptat termenul de pe unde l-ai gasit, dar cu putzina cercetare, ai fi aflat ca... nu exista Sf. Rodica. Cel putzin in calendarul zilelor onomastice. Probabil in viatza reala sunt chiar mai multe. Aceasta a fost o zi de nashtere oricum :). Mie mi-au luat 20 de ani sa-mi dau seama ca ziua onomastica inseamna defapt ziua de nume. Chiar shi acum mi-a scapat. Vezi... sunt dificultatzi de comunicare care strica relatzii... invinge doar dragostea care acopera totul, shi pe care ne-o doresc.

Anonymous said...

Doamna Rodica fiti pe pace, nu sunt suparat. Ar fi copilareste sa ma supar, ori nu mai sunt un copil.
V-am inteles punctul de vedere pe care il sustineti si vi-l respect. Eu raman la ceea ce am scris caci stiu bine si sunt incredintat potrivit scripturii si probabil cunoasteti si d-voastra invataura fratiilor batrani de la care am invatat credinta. Ei nu aveau nimic a face cu onomastica, dimpotriva o condamnau pe fata si nimeni nu ii acuzau de faptul ca nu aveau dragoste sau ca judeca pe frati. Poate ca nu ati avut astfel de parinti spirituali.
Dar am inteles ca nu a fost o onomastica si o intalnire de surori cu caracter caritabil. Lucrul acesta este bun si nu sunt impotriva unei binefaceri. Am scris aratandu-mi doar impotrivirea unei onomastici chiar daca strangerea poate fi sau sa cuprinda si o parte religioasa.
Folosind cuvantul , am vorbit ceea ce am stiut ca se mai foloseste astazi printre asa zisi frati de-ai nostri. Problema tine de credinta sau mai bine zis de Duh. Daca avem acelasi fel de duh avem aceeasi credinta. Biblia spune ca sunt multe duhuri. Si biblia spune ca multi sau alipit de duhuri inselatoare. De aceea sunt printre noi multe incredintari si nu-i de mirare ca scriptura arata multe forme de credinta. Pentru cine e muscat de sarpe sa se uita bine in scriptura si asa sa-si verifice credinta. Caci a fi in Hristos inseamna o faptura noua si cele vechisau dus.
Si acum pun o ultima intrebare.. onomastica face parte din lucrurile noi sau vechi?
Eu ma opresc aici constient de ceea ce am scris si nu-mi pare rau. Stiu ca orice om va da socoteala inaintea lui Dumnezeu de orice cuvant nefolositor. Dar tot asa de bine cred ca va fi rasplatit de orice cuvant folositor. Cine nu le ia, sa le lase celui sau celei care le crede si are nevoie de ele. Orice hotarare luata pe acest pamant are o sursa fie buna fie rea. Dupa cum multe cai par bune omului dar la urama se vad ca duc la moarte. Si pentru ceea ce hataram in dreptul nostru intr-o zi vom raspunde.
Intotdeauna cand scriu ceva am in vedere acest lucru, deci sunt constient si-mi asum responsabilitatea inaintea lui Dumnezeu de ceea ce sriu.
Dumnezeu va binecuvanta doar ce este a lui si ce se face pentru El niciodata nu ramane dator nimanui. Daca lucrati pentru aceasta lucrati cu curatie de inima dar nu amestecati paiele cu gaiul, ca sa aveti o raspalta deplina si lucrarea voastra sa poata trece prin foc si sa ramana aur, argint sau pietre scumpe. De aceea in incheiere sa luam sfatul apostolului Petru de a ne purta cu frica in timpul pribegiei noastre. Asa sa ne ajute Dumnezeu, amin!