08 April 2017

GIMNASTICA LA... BIRNA!!!


     Cred ca atit cei care cunosc Biblia, cit si cei care o cunosc mai putin sau deloc sint la curent cu  unele expresii biblice care au de-a face cu judecata, cu felul cum ne judecam unii pe altii. “Nu judeca, sa nu fii judecat!”, spun unii… Biblia zice: “Cu ce judecata judecati , veti fi judecati”. Ce facem acuma? Judecam sau… raminem pasivi la unele lucruri grave ce se petrec in jurul nostru? Am auzit azi-dimineata o remarca asupra unui text atit de bine cunoscut… care ne sfatuieste sa ne scoatem mai degraba birna din ochiul nostru inainte de a scoate paiul din ochiul altui om.
     Intrebarea era… daca avem sau nu dreptul sa-i judecam pe altii? Si de cele mai multe ori sint doua pareri. Sint unii oameni care traiesc o viata decenta si se simt indreptatiti prin aceasta ca sa-i judece pe ceilalti - si deci ii judeca aspru pe cei din jur, care nu sint atit de corecti ca ei. Si poate ca ar fi drept daca nu s-ar umfla mai apoi de mindrie, datorita felului lor de vietuire, si astfel sa cada si ei in pacatul mindriei, care este tot la fel de in afara legii ca orice alt pacat. Si altii se complac in felul lor de vietuire si cred ca trebuie sa ignore orice lucru rau pe care-l vad pentru ca nu se regasesc in postura de a-i judeca pe altii atita vreme cit viata lor este plina de probleme.
     Rezolvarea acestei dileme este insa in acelasi text - daca ne-am uita mai bine la text. Si se vede treaba ca eu nu m-am uitat prea bine pina acuma, din moment ce mi se pare asa o mare descoperire ceea ce am auzit. Ideea era NU sa nu judecam pe altii, ci sa o facem dupa ce ne-am judecat pe noi si ne-am indreptat. Mi s-a parut atit de ciudat faptul ca ori de cite ori vedem ceva rau in jur, ni se ofera oportunitatea sa ne facem o analiza si sa indreptam la noi ce trebuie indreptat – ca apoi sa putem scoate paiul altora – ca si treaba aia trebuie facuta. Daca am proceda asa… ce societate minunata de oameni am fi!… Ne uitam in jur si vedem atita rau… si asta ar trebui sa fie prilej si motiv de analiza personala. N-am mai avea timp sa ne legam de prostiile altora, ca am fi ocupati cu sportul... LA BIRNA. Cita intelepciune intr-un singur verset din Biblie… si ce prilej minunat de inspectie personala!…

No comments: