07 January 2017

DE DRAGUL LOR...

     “Cercetati”… toate lucrurile si vedeti, alegeti ce este bun… Este sfatul Bibliei. Si cu urechile ciulite, si ochii deschisi am cautat mereu sa aflu si sa stiu; cu speranta ca fiecare amanunt, fiecare invatatura va schimba in mai bine, va spori, va usura, va aduce un beneficiu pentru mine si ai mei.
     Si am auzit muuuulte… si am citit multe, dar informatia asta pe care am cules-o astazi inca n-am auzit-o pina acuma. Ascultam la radio un program despre cresterea copiilor. Una dintre problemele actuale este ca parintii, in dorinta lor de a le da copiilor tot ceea ce ei n-au avut, ii epuizeaza si pe copii si se epuizeaza si ei alergind de la o activitate la alta… programind fiecare clipa a zilei in speranta si in dorinta de a le da copiilor ceva mai bun…
     Si eu am crezut asa… si altii ca mine. Mare greseala! Ceea ce au nevoie mai mult copiii nostri este dragostea, si siguranta, si stabilitatea unui camin sanatos. Am auzit astazi un “diagnostic” daca vreti,  un amanunt care mi-a absorbit toata atentia. Daca cunoasteti vreun copil care are problema cu terminarea oricarei teme sau a oricarui lucru ce-l are de facut, care uneori chiar isi termina temele si nu le trimite spre verificare… (si eu cunosc bine un astfel de caz), care are camera impartita in maldare de haine… (un indiciu care nu poate fi neglijat), dar care se descurca si-si gaseste tot ce-i trebuie in dezordinea respectiva… atunci acel copil are urmatoarea problema – ii este frica sa nu-i dezamageasca pe parinti, de aceea nu duce nimic la bun sfirsit. Ori de cite ori face o treaba, parintele este vesnic nemultumit si ii spune ca ar fi putut mai bine, ca trebuia sa depuna mai mult efort… etc. Si niciodata copilul ala nu este asigurat ca ceea ce face este multumitor.
     Unii copii nu performeaza bine la scoala… altii se maturizeaza mai tirziu… si vesnica comparatie cu alti copii, si vesnica nemultumire a parintilor ii determina pe acesti copii sa se teama sa incheie orice activitate – ca nu cumva sa auda ca n-a fost destul de bine facut… ca se putea mai mult sau mai frumos. Daca nu avem incurajari... ar trebui sa fim retinuti cu nemultumirile... ca alea nu lucreaza. Si ca sa ne convingem ca sfatul este foarte bun, este suficient sa vedem ca Dumnezeu Tatal nu Se poarta asa cu noi… nu ne compara pe unul cu altul, nu este vesnic nemultumit, ci ne asigura mereu ca nu ne paraseste, ca nu ne uita, ca nu sintem singuri si ca dragostea Lui pentru noi nu se schimba dupa imprejurari. Daca am invata de la Cel mai bun Parinte cum sa ne crestem copiii… am fi mult mai relaxati, am avea mai mult succes si ne-am creste copiii mult mai usor… Daca!!!

3 comments:

Anonymous said...

Rodica, multumesc mult pentru aceste ganduri !

cella said...

Deci cand e mizerie in camera inseamna ca nu vreau sa dezamagesc pe nimeni?

geluu said...

Am inteles! Dezordinea inseamna sensibilitate!