18 January 2017

REGRETE...

    Cineva zicea ieri ceva interesant despre regrete. Povestea despre ce i s-a intimplat cu citiva ani in urma cind a fost suspect ca are cancer - si cum a avut un timp de cercetare, cum si-a analizat viata si cum a ajuns la citeva concluzii care i-au schimbat pina la urma felul de traire. Intr-un final s-a dovedit ca alarma a fost falsa si ca nu a avut cancer, dar din toata treaba asta s-a ales totusi cu ceva bun… a avut ocazia ca in urma acestui eveniment sa se gindeasca bine in ce directie se duce in viata si sa faca schimbari.
    De obicei in fata mortii oamenii isi fac astfel de analize. E rau destul sa mori cu regrete, dar nu e nici lucru de nimic sa traiesti cu ele. Si hai sa fim acuma sinceri, care dintre noi nu are regrete? Si pentru ca oricum intr-o zi o sa fim fata in fata cu moartea, oare de ce nu ne-am face analiza asta inainte de vreme si sa traim mai linistiti rezolvindu-ne pe cit posibil problemele?
    M-am gindit daca cumva exista exemple despre regret in Biblie si analizind aceste personaje sa vad cum s-au comportat si care au fost rezultatele. Ca daca ma gindesc numai la mine, e mai greu sa fac o analiza clara. Intr-o privinta nu stiu cum o sa se desfasoare viata mea pina la urma si apoi, de multe ori cind esti prea aproape de “tablou” - este mai greu sa vezi in ansamblu si ai tendinta sa tragi concluziile care-ti convin pe moment. M-am gindit la citeva situatii .
     M-am gindit la David si la incidentul cu Bat-Seba si Urie. In unul din psalmi, David descrie cum “i se topeau oasele” – de durere, din cauza regretelor ce le avea. Asta l-a facut sa-si exprime regretul, sa-si ceara iertare Domnului si sa se corecteze. Cu toate greselile lui, David ajunge sa fie om dupa inima lui Dumnezeu.
     Un alt personaj care mi-a amintit de regret a fost Iuda. Si lui i-a parut rau ca a luat argintii de la preoti - si a regretat ca L-a vindut pe Domnul Isus. Dar in loc sa mearga la Isus si sa isi ceara iertare, s-o primeasca si sa-si asigure mintuirea, acesta se duce si se spinzura.
     Dar fiul risipitor? Ajuns la porci, se gindeste cit de bine traiesc slujitorii tatalui sau si se gindeste cu regret ca si acestia o duc mult mai bine ca el. Si dupa ce face aceasta analiza… se ridica si pleaca catre casa. Se reintoarce la tatal lui…
     Noi toti avem regrete… toti. Nu exista om fara pacat si deci toti ar trebui sa avem regrete din moment ce am pacatuit intr-un fel sau altul. Ce facem insa cu regretul? Il folosim ca motiv de indreptare sau il folosim ca sfoara de spinzurat? Ca si daca nu murim imediat, pacatul nemarturisit si lipsa iertarii ne vor umbri viata si ne-o vor decora cu funia lui Iuda.
     Astea sint citeva exemple de viata traita cu regret. Mi-am mai amintit ca si  Domnul Isus a regretat. Cind tinarul acela bogat a venit la Domnul Isus si L-a intrebat ce mai trebuie sa faca - pentru ca toata viata lui respectase legea si traditiile si era interesat in viata vesnica, Domnul Isus ii spune sa vinda ce are si sa dea saracilor - si ii spune acest lucru pentru ca stia cit este de atasat de averea lui. Dar tinarul nu-si poate desprinde inima de avere - si alege valorile trecatoare si renunta la vesnicie. Nu averea era problema aici - ci inima lui. Domnul Isus Se uita in urma lui cu regret… Domnul Isus regreta si pentru noi, si in dreptul nostru atunci cind refuzam Harul Lui si pierdem Mintuirea sau rasplata ce am putea-o primi din cauza unor alegeri proaste.
…………….
     Mai sus citeva exemple de regret in viata. Dar mai exista regret si dincolo de viata pe pamint. Bogatul si Lazar trec in vesnicii. Unul merge in rai - nu pentru ca era sarac, ci pentru ca si-a pus nadejdea in Dumnezeu. Bogatul ajunge in iad nu pentru ca era bogat, ci pentru ca s-a increzut toata viata in bogatia lui si n-a dat atentie la nimic altceva. Bogatul regreta… dar regreta prea tirziu - pentru ca dincolo de viata aceasta nu se mai pot face schimbari.
    Sint bune regretele? Pare ca da, atunci cind le folosim bine, spre indreptare si… cit inca sintem in viata. Si dupa ce le folosim… e bine sa uitam de ele, ca sa nu traim cu regrete nici aici - si nici sa le ducem cu noi dincolo…

No comments: