06 November 2018

LEPRA SUFLETULUI...

IMPARATI 5: 1-16
1. Naaman, căpetenia oştirii împăratului Siriei, avea trecere înaintea stăpânului său şi mare vază; căci prin el izbăvise Domnul pe Sirieni. Dar omul acesta tare şi viteaz era lepros.
2. Şi Sirienii ieşiseră în cete la o luptă, şi aduseseră roabă pe o fetiţă din ţara lui Israel. Ea era în slujba nevestei lui Naaman.
3. Şi ea a zis stăpânei sale: „Oh, dacă domnul meu ar fi la proorocul acela din Samaria, proorocul l-ar tămădui de lepra lui!”
4. Naaman s-a dus şi a spus stăpânului său: „Fata aceea din ţara lui Israel a vorbit aşa şi aşa.”
5. Şi împăratul Siriei a zis: „Du-te la Samaria, şi voi trimite o scrisoare împăratului lui Israel.” A plecat, luând cu el zece talanţi de argint, şase mii de sicli de aur, şi zece haine de schimb.
6. A dus împăratului lui Israel scrisoarea, care glăsuia aşa: „Acum, când vei primi scrisoarea aceasta, vei ştii că îţi trimit pe slujitorul meu Naaman, ca să-l vindeci de lepra lui.”
7. După ce a citit scrisoarea, împăratul lui Israel şi-a rupt hainele, şi a zis: „Oare sunt eu Dumnezeu, ca să omor şi să învii, de-mi spune să vindec pe un om de lepra lui? Să ştiţi dar şi să înţelegeţi că el caută prilej de ceartă cu mine.”
8. Când a auzit Elisei, omul lui Dumnezeu, că împăratul lui Israel şi-a sfâşiat hainele, a trimis să spună împăratului: „Pentru ce ţi-ai sfâşiat hainele? Lasă-l să vină la mine, şi va şti că este un prooroc în Israel.”
9. Naaman a venit cu caii şi cu carul lui, şi s-a oprit la poarta casei lui Elisei.
10. Elisei a trimis să-i spună printr-un sol: „Du-te, şi scaldă-te de şapte ori în Iordan; şi carnea ţi se va face sănătoasă, şi vei fi curat.”
11. Naaman s-a mâniat, şi a plecat, zicând: „Eu credeam că va ieşi la mine, se va înfăţişa el însuşi, va chema Numele Domnului, Dumnezeului lui, îşi va duce mâna pe locul rănii, şi va vindeca lepra.
12. Nu sunt oare râurile Damascului, Abana şi Parpar, mai bune decât toate apele lui Israel? N-aş fi putut oare să mă spăl în ele şi să mă fac curat?” Şi s-a întors şi a plecat plin de mânie.
13. Dar slujitorii lui s-au apropiat să-i vorbească, şi au zis: „Părinte, dacă proorocul ţi-ar fi cerut un lucru greu, nu l-ai fi făcut? Cu atât mai mult trebuie să faci ce ţi-a spus: „Scaldă-te, şi vei fi curat.”
14. S-a pogorât atunci şi s-a cufundat de şapte ori în Iordan, după cuvântul omului lui Dumnezeu; şi carnea lui s-a făcut iarăşi cum este carnea unui copilaş, şi s-a curăţit.
15. Naaman s-a întors la omul lui Dumnezeu cu tot alaiul lui. Când a ajuns, s-a înfăţişat înaintea lui, şi a zis: „Iată, cunosc acum că nu este Dumnezeu pe tot pământul, decât în Israel. Şi acum, primeşte, rogu-te, un dar din partea robului tău.”
16. Elisei a răspuns: „Viu este Domnul, al cărui slujitor sunt, că nu voi primi.” Naaman a stăruit de el să primească, dar el n-a vrut.
...................................................
Vechiul Testament are multe povesti istorice de o frumusete rara, si pline de invataturi deosebite. Sint sigura ca multi cunoasteti pasajul de mai sus, Asa cum cred ca pentru unii cititori este nou.
Multe taine se desprind din acest text si am sa incerc sa va spun unele lucruri noi pe care le-am auzit recent...si altele vechi pe care le-am invatat cu alta ocazie. O s-o fac in bucatele mici, usor de inteles si de digerat.
As mai putea intitula micul meu mesaj de astazi...”Cum judecam aparentele?”...pentruca majoritatea sintem tentati in viata de fiecare zi sa judecam o carte dupa coperta ei. Ne dam cu parerea de oameni si situatii citeodata chiar inainte de a deschide omul gura...doar uitindu-ne la hainele cu care este imbracat, pozitia in societate, educatie, etc. Facem niste analize superficiale bazate doar pe ceea ce vede ochiul.
Naaman era intr-o pozitie inalta- conducator al ostilor siriene, omul de baza al imparatului, curajos, viteaz, orgolios...dar...(mai totdeauna exista un dar in viata oricarui om)...era lepros.
Dar sa  revenim la oamenii din zilele noastre... Unii dintre ei in pozitii inalte, puternici si stabili financiar, inteligenti, educati...DAR...multi sufera de o lepra spirituala ; o boala care se intinde incet si omoara celula dupa celula pina cind culca la pamint pina si pe cei mai puternici...Lepra sufletului e mai grava decit lepra trupului...
Este de datoria noastra sa avem atitudinea acelei copile – care nu s-ar incadra dupa socotelile noastre nici ca avind maturitate, nici putere, nici stare sociala care sa-i inspire sau sa o provoce la actul pe care l-a facut. O servitoare de virsta ei face recomandari unui om de talia lui Naaman...sa-ti vina sa rizi!!! Dar se vede treaba ca Dumnezeu se poate folosi si de copii daca oamenii mari nu se ocupa de Imparatia Lui si de a chema oamenii la mintuire...
Am plecat acasa dupa predica astazi- complect convinsa ca exista un DAR in viata oricarui om cu care imi va fi dat sa stau de vorba...si ca este de datoria mea sa il anunt ca este in Israel un Prooroc care poate vindeca lepra sufletului...Ramine de vazut daca am atita caracter cit a avut fetita asta din text...Puteti si voi sa va puneti aceeasi intrebare ca nu va poate face nici un rau...

No comments: