02 September 2014

DIN LECTIILE MELE ZILNICE...



Proverbe 18:12..."Inainte de pieire, inima omului se ingimfa, dar smerenia merge inaintea slavei."

Modestia… a devenit un cuvint aproape absent din vocabularul unora… a devenit un arhaism. Modestia si pacea interioara insa sint doua prietene care se tin de mina in viata. Cu cit simti mai putin nevoia sa-i convingi pe altii cine esti tu, cu atit este mai usor sa dobindesti o multumire si o pace interioara. Daca pe orizontala nu te stie si nu te apreciaza nimeni… nu uita!!! …pe verticala esti foarte bine cunoscut.

Plus ca nevoia sa dovedesti tot timpul cine esti e o cursa periculoasa, ca sa nu mai spun la ce munci obositoare ii supune ea pe bietii oameni. Consumi o cantitate de energie enorm de mare ca sa tii in permanenta in aer balonul ala “rotund” cu succese, laudindu-te si incercind sa-i convingi pe altii de valoarea ta ca fiinta umana, dindu-ti titluri si atribute care mai de care mai pompoase. Laudindu-te de fapt nu faci altceva decit sa diluezi starea si simtamintul pozitiv pe care il primesti odata cu multumirea pe care ti-o dau implinirile din viata, de care ai avea toate motivele sa te simti multumit. Ca sa faci situatia chiar si mai de toata pomina, cu cit incerci mai mult sa demonstrezi cine esti, cu atit ceilalti o sa incerce sa te evite, o sa vorbeasca prin spate despre nelinistile tale… nesiguranta ta si nevoia ta permanenta si obositoare de a te lauda; probabil o sa aiba chiar resentimente fata de tine .

Cu toate astea, ironic chiar, cu cit mai putin cauti aprobarea celor din jur, cu atit esti acceptat si aprobat mai mult. Oamenii sint atrasi de cei care in tacere demonstreaza increderea in ei insisi; sint atrasi de cei care n-au nevoie sa se strofoce sa arate perfecti, sa fie in virf, sa fie cei mai, sa fie la superlativul absolut tot timpul si care nu lasa niciun strop de glorie pentru … altii. Celor mai multi oameni le plac persoanele care n-au nevoie sa se laude tot timpul, persoanele care isi desarta cu sinceritate propria inima si care nu isi ridica o statuie propriului ego in toate pietele publice.

Modestia adevarata, ca sa se dezvolte, trebuie insa practicata. Si ceea ce este placut este faptul ca practicind-o poti obtine rezultate imediate in ceea ce priveste calmul pe care il dobindesti si simtamintele sanatoase… placute. Modestia te va satisface...

Data viitoare cind ai oportunitatea sa te lauzi… fa un sacrificiu… rezista tentatiei. O sa-ti pice bine si tie… si noua! Multumim!

4 comments:

adriana said...

Ce final frumos si sugestiv ai ales!

"Modestia adevarata ca sa se dezvolte, trebuie insa practicata. Si ceea ce este placut este faptul ca practicind-o poti sa obtii rezultate imediate in ceea ce priveste calmul care il dobindesti si simtamintele sanatoase…placute. Modestia te va satisface...

Data viitoare cind ai oportunitatea sa te lauzi…fa un sacrificiu…rezista tentatiei. O sa-ti pice bine si tie…si noua! "

Rodica Botan said...

:) ADRIANA...PARE CA NE AMUZAM AMINDOUA LA ACELEASI LUCRURI; SI IN ACELASI TIMP LE LUAM IN SERIOS!!!

cherie said...

Modestia raportata "la intre noi oamenii !" este discutabila. Uneori daca nu te lauzi tu singur altii se fac ca nu stiu ce faci....
In biblie este vorba de "modestia fata de Dumnezeu !" Este altceva..
Trebuie (dupa parerea mea) sa fii constient de faptul ca daca ai cu ce te lauda este o consecinta a celor oferite tie de divinitate si de re;latia ta cu Dumnezeu.
Aici trebuie sa fii modest si sa realizezi ca fara Dumnezeu n-ai fi facut nimic. Trebuie sa fii modest si sa multumesti pentru ce esti permanent. Trebuie sa intaresti aceasta legatura care te-a facut ceea ce esti....

Alina said...

F. adevarat.... ce sa zic, se invata cu varsta, cand esti mai tanar parca tot vrei sa pari ce nu esti dar dupa anumite experiente si dupa o anumita varsta nu te mai intereseaza ce zic alti, prea multa pierdere de timp inutila, asa ca ori placi ori nu placi ca doar no sa poti placea acuma tuturor, nu?!
Kiss ;)