13 February 2018

DRAGOSTE SI...IERTARE (2/15/2010)


Azi am vizitat-o pe Estera, cuscra mea…si am venit acasa cu o poveste nemaipomenita. Ieri, la biserica pe care o frecventeaza ea, s-a intimplat ceva formidabil. Stiu ca a fost Valentine`s day si ca multi crestini sint impotriva acestei sarbatori si pe buna dreptate. Dar fiecare credincios are o alta atitune despre ce ar trebui sa faca, sau daca sa sarbatoreasca in vreun fel aceasta sarbatoare.

Sarbatoarea dragostei…te gindesti ca crestinii ar avea stockurile cele mai multe in sarbatoarea asta. Dumnezeu este dragoste, nu? Estera spunea ca predicatorul a avut o predica deosebita despre dragoste…dar si iertare. Spunea ea, ca predicatorul lor a zis ca fara iertare, dragostea nu poate exista. Am cascat ochii si mi-am deschis urechile. Cit de adevarat!!!

Si apoi ne-a povestit cum in fata amvonului, la inceputul serviciului au vazut cu totii ca era asezata o cruce mare de lemn cu o multime de cuie batute in ea. N-au stiut de ce. Mai tirziu, li-i s-a impartit tuturora niste biletele mici, si dupa predica au fost rugati sa scrie pe biletelele acelea numele persoanelor din viata lor pe care nu le puteau ierta, si sa se duca in fata si sa le agate pe cruce, in cuiele acelea.

Cind a ajuns cu povestea la momentul asta, aveam deja lacrimi in ochi…dar povestea nu era inca terminata. Zicea ea ca…rind pe rind mai timizi sau mai cu indrazneala s-au ridicat tineri si batrini de pe banci si s-au dus in fata. La un moment dat, la cruce s-au intilnit doua surori care nu vorbeau de ceva vreme una cu alta…si intimplarea a facut sa fie acolo la cruce sa-si puna biletelul in cui in exact acelasi timp. S-au uitat una la alta, au izbucnit in plins si s-au imbratisat.

Spunea Estera ca , fara nici o instructiune de la nimeni, oamenii au inceput sa caute in multime pe cei cu care aveau o neintelegere. Spunea ea, ca undeva linga scaunul pe care era asezata, nistre tineri si-au cautat parintii si au venit si i-au imbratisat…Lacrimi si suspine…dragoste si iertare. Dumnezeu iubeste o inima zdrobita.

Eu zic ca daca Valentine`s day se sarbatoreste in felul asta…eu una n-am nimic impotriva sarbatorii… Doamne da-ne tuturora iertare si ajuta-ne sa iertam pe cei care ne-au gresit tot asa cum si Tu ne-ai iertat pe noi. Intr-adevar…dragoste fara iertare nu exista.

4 comments:

Liana Morar said...

wooooow
asta da marturie. chiar m-a impresionat ce ati povestit aici.
Cred ca ar fi bine de popularizat, iar daca sunteti de acord am sa public si eu dupa ce inchei concursul.
Sa aveti o zi frumoasa!

Rodica Botan said...

Liana...tot ce-ti place. Domnul cu tine

viorica said...

frumos si educativ!

cherie said...

Biserica catolica are aceasta sarbatoare in calendar, si a ales-o ca inlocuitoare pentru cea din obiceiurile populatiei locale.
Noi in Romania am ramas cu Dragobetele, sarbatoare pagana pentru catolici dar... nu interzisa pentru ortodoxismul care nu interzice o sarbatoare a altei confesiuni, mai ales o sarbatoare a dragostei in general.
Noi in Romania serbam si Dragobetele si Sf. Valentin. Ortodoxismul nu interzice aceste sarbatori dar nu le are in calendar.
Felul cum preotul probabil catolic a dat curs acestei sarbatori este insa minunat!
Un preot deosebit!Zic eu !