30 March 2017

MESAJUL... STERGARULUI IMPATURIT...

De ce a impaturit Domnul Isus stergarul si l-a pus intr-un alt loc? Evanghelia dupa Ioan (20:7) ne spune ca stergarul care a fost pus peste fata Domnului Isus nu a fost aruncat jos ca celelalte fisii de pinza. Biblia ia un verset intreg ca sa ne spuna ca stergarul a fost impaturit frumos si pus la capul pietrei pe care fusese intins trupul mort al Domnului Isus.

Duminica dimineata, cind inca era intuneric afara, Maria Magdalena a venit la mormint si a gasit piatra de la intrarea mormintului data la o parte. A alergat si i-a gasit pe Simon Petru si pe celalalt ucenic pe care il iubea Isus. Ea le-a spus…” L-au luat pe Domnul si nu stiu unde L-au pus!”

Petru si celalalt ucenic s-au dus la mormint si ei sa vada… Celalalt ucenic a alergat mai repede ca Petru si a ajuns primul. S-a aplecat, s-a uitat in mormint si a vazut fisiile pe jos, dar nu a intrat inauntru. Cind a ajuns si Petru au intrat impreuna, Petru a vazut si el fisiile pe jos, in timp ce stergarul care a acoperit fata Domnului Isus a fost asezat impaturit frumos deoparte.

Au toate astea vreo importanta? ABSOLUT!!! Are vreo semnificatie? Da, are!!!

Ca sa intelegem importanta stergarului impaturit, trebuie sa intelegem un pic din traditia evreiasca a acelor vremuri. Stergarul impaturit avea de-a face cu relatia dintre stapin si servitor si fiecare baiat evreu cunostea aceasta traditie. Cind servitorul aseza masa de cina pentru stapinul sau, trebuia sa faca exact asa cum dorea stapinul lui. Masa trebuia sa aiba absolut totul gata aranjat, si apoi servitorul astepta deoparte pina cind stapinul termina de mincat; si servitorul nu ar fi indraznit sa atinga masa, pina cind stapinul lui nu a terminat si nu s-a ridicat de la masa.

Acuma, cand stapinul termina de mincat, se ridica de la masa, isi stergea degetele, gura si isi stergea barba, iar apoi facea ghem stergarul si-l punea pe masa. Atunci servitorul stia ca poate sa stringa masa. Pentru ca in acele timpuri, stergarul strins ghem spunea… ”Am terminat”.

Dar daca stapinul s-ar fi ridicat de la masa si ar fi impaturit stergarul si l-ar fi pus linga farfurie, servitorul ar fi stiut sa nu atinga masa, pentru ca…  stergarul impaturit inseamna… ”EU vin inapoi!!!”
……………………..
Asta este mesajul stergarului… mesajul minunat ca “El va reveni”. Intrebarea este insa… sintem noi pregatiti sa-L intilnim?

1 comment:

carmen bogdan said...

Foarte interesant. Un amanunt trecut neobservat, nestiut dar cat de important pentru mesajul sau. Multumesc. Imi place cand raman placut uimita. Ma bucur ca un copil de ceva nou descoperit. Eu zic ca e bine sa fim ca niste copii sa ne bucuram. De altfel ne si recomanda Domnul Isus sa fim ca niste copii ca sa ajungem in Imaratie....