22 June 2012

OGLINDA, OGLINJOARA...


     Cei care se ocupa cu observarea si studierea gesturilor umane, au bagat de seama ca aproape de fiecare data cind o fiinta umana trece prin dreptul unei oglinzi, omul acela are curiozitatea sa se uite in oglinda, sa vada cum arata. Sau…daca ni se da o poza de grup unde sintem si noi, prima privire o aruncam cautindu-ne pe noi insine, sa vedem cum aparem in poza. Aceasta preocupare cu persoana noastra si masura in care sintem preocupati cu noi insine, va influenta in mare parte absolut tot ce facem in viata asta. Nu degeaba noua porunca data de Domnul Isus se adreseaza exact acestui unghi – acestei perspective …”iubeste pe aproapele ca pe tine insuti”. Ca din cele de mai sus reiese clar cit ne intereseaza propria noastra persoana.
     Acuma, fiind familiara cu fraza asta ...iubitoare, si atita de obisnuita cu ea am ajuns sa mi se para ca numa' daca zimbesc putin, sau daca zic un buna ziua la toata lumea, gata…am implinit porunca. Si n-a fost nici asa mare lucru pina la urma...uite ce usor este, nu-i asa?
     Azi dimineata am auzit o statistica…Cum ca in Haiti numai 8 sau 9 procente din populatie sint angajati – deci au servicii. Noi in America facem tot felul de statistici si ne panicam – chiar daca sint ajutoare sociale si cei care si-au pierdut serviciile sint platiti inca o perioada de “unemployment  services”. Dar in Haiti nu cred sa existe asa ceva.
     Intimplarea pe care am auzit-o este despre un grup de 9 muncitori din Haiti . Si organizatia la care lucrau avea ceva probleme de buget, fapt pentru care erau nevoiti sa elimine pe unul dintre angajati. Cind insa au auzit ceilalti 8 ca unul dintre ei isi va pierde serviciul, au cerut conducerii organizatiei sa le scada salariile ca sa acomodeze bugetul dar sa nu il dea afara ape cel de-al noualea angajat.
     Acuma , in lumina celor de mai sus…a oglinzii in care ne uitam din curiozitate, a pozei de grup in care ne privim pe noi si pe ceilalti si raportindu-ne la porunca data de Domnul Isus sa ne iubim aproapele ca pe noi insine, ma intreb pe mine, si daca vreti…va puteti intreba si voi daca…DACA…am fi procedat cum au procedat cei 9 muncitori din povestea de mai sus. Povestea este reala…Mai trebuie sa demonstram insa daca…si noi sintem crestini reali.
    Si sa nu ne treaca prin minte ca situatii de genul povestirii de mai sus se intimpla doar in Haiti…situatiile in care putem dovedi dragoste pentru aproapele sint zilnice, multiple, si distribuite generos de Cel care ne-a planuit viata fiecaruia. Fiecare din noi calca zilnic in situatii in care ar putea sa faca dovada dragostei si a milei si a respectului pentru aproapele. Ceea ce vrem sa ne faca noua oamenii…parca si asta scria pe undeva…ca trebuie sa le facem si noi la fel.
    Dar facem?

No comments: