24 February 2017

SINTEM MAI PROSTI DECIT NINIVENII?

Dumnezeu ne vorbeste cind intr-un fel, cind intr-altul… Daca lumea n-a vazut catastrofe in ultimii ani, n-a mai vazut niciodata. Cutremure, tsunami, inundatii, crize economice, foc, foamete boli… o lista fara sfirsit. Cind o sa invatam?

Vorbind de cele 10 porunci, am auzit o predica zilele trecute, care se potriveste sau explica inversunarea cu care pina si natura se razvrateste parca impotriva pacatului la care trebuie sa fie martora.

Cineva spunea ca asa cum atunci cind cumperi un aparat casnic, sau o masinarie, sau orice aparat electronic, primesti un manual de intrebuintare, asa si Dumnezeu i-a inminat lui Moise un set de reguli, ca sa stim si sa intelegem felul optim de functionare a omului pe pamint. Cele 10 porunci n-au fost date pentru ca Dumnezeu a vrut sa-Si satisfaca El niste dorinte personale… ci au fost date pentru binele nostru, pentru prosperitatea si bunastarea omului - pentru ca omul sa beneficieze din plin de zilele pe care le are pe pamint.

Cumparam un aparat electronic – si daca nu vrem sa citim sau sa ne conformam cu manualul in ce priveste folosirea aparatului respectiv, asta devine alegerea noastra personala - dar o folosinta nepotrivita sau ignorarea regulilor de functionare va duce in ultima instanta la distrugerea aparatului .

Si atunci nu-i de mirare ca functionam defectuos, ca lumea este in haos, ca viata a devenit grea si uneori insuportabila, ca natura se razvrateste impotriva noastra. Noi am creat conditiile pentru acest haos continuu in care ne aflam, in care traim.

Ateii sa stea linistiti… ca nu-i obliga nimeni nici sa creada, nici sa se conformeze. Cei care sint razvratiti impotriva lui Dumnezeu sa n-aiba griji in plus, ca nimeni nu-i obliga nici pe ei sa-si schimbe felul de viata. Dar necredinta sau ignoranta lor va avea consecinte… ca daca pot face ce vor pe lumea asta, ca li s-a dat libertate, asta nu inseamna ca nu vor plati pretul alegerii lor.

Fiecare avem o harta trasata de Dumnezeu pentru viata noastra. Nu sint doua harti la fel, pentru ca suntem unici. Conformindu-ne Manualului… (Cuvintul lui Dumnezeu scris pentru noi - Biblia) vom beneficia de conditiile optime pe care le putem avea in trecerea noastra prin lume… Ninivenii au inteles ce aveau de facut cind Iona i-a instiintat ce se va intimpla cu Ninive daca ei nu-si schimba atitudinea. Sintem noi oare mai prosti decit ei?

1 comment:

Marta said...

Mai sint inca cate 10 oameni buni in fiecare cetate dar unde nu mai sint ? Ninivenii s-au desteptat le timp.Doamne da-ne intelepciune sa facem ce este bine