29 April 2020

MATERIALISMUL...O CONDITIE A INIMII!!!

     Materialismul...o teorie care spune ca materia fizica este singura realitate fundamentala si care explica ca toate fiintele si procesele si fenomenele pot sa fie explicate ca un rezultat al acestei materii...
     O teorie...ca si teoria ca pamintul ar fi plat si daca mergi , mergi si iara mergi si ajungi prea departe s-ar putea sa cazi de pe pamint. Sau ...teoria chibritului. Am vorbit de multe ori de teoria chibritului dar nu-mi amintesc exact daca mi-a spus cineva vreodata in ce consta. Nu cred insa c-am pierdut mare lucru daca n-am aflat; s-ar putea sa fie tot la fel de adevarata ca si materialismul...cum ii zicea pe vremea cind studiam la scoala? Materialismul dialectic...???
     Dar sa revin la gindurile care m-au facut sa incep discutia despre acest subiect. In America exista un business care se ocupa cu inchirierea unor camarute...mai mici sau mai mari unde oamenii isi duc unele lucruri care nu le mai incap in casa si le pastreaza acolo. Majoritatea nu le mai aduc acasa niciodata...uneori nu mai au bani sa platesca chiria  si dupa o vreme continutul acestor magazii este vindut la licitatie. Am vazut recent la TV niste emisiuni in care niste tipi merg si participa la aceste licitatii si cumpara uneori pe nimic continutul acestor magazii. E ca un fel de...loterie. Uneori lucrurile pe care oamenii le-au depozitat acolo sint pretioase...altadata te apuca mila cind te gindesti ca oamenii au platit ani  de-a rindul chirie ca sa pastreze niste gunoaie.
     Adesea proprietarii acestor magazii trebuie sa vinda ei lucrurile pe care le-au adapostit acolo ca sa plateasca chiria din urma...Am vazut atitea situatii care sint de la comic la drama; pentru ca oamenii nu se pot desparti de gunoaiele adunate...
    Dar aceste exemple sint privite de la distanta. Am putea fiecare sa ne uitam mai aproape, in propria noastra viata si sa gasim destule relatii intime intre noi si...unele obiecte pe care le caram dupa noi si de care nu ne putem desparti. Noi emigrantii, cei care am venit din Romania comunista in primul rind, si care ne-am dorit sa avem anumite lucruri pe care nu le-am putut avea in timpul comunismului...noi parca avem un atasament si mai puternic . Pina si obiectele care se defecteaza le pastram...dar daca...cine stie cind...o sa le reparam, sau le putem folosi cu alte scopuri...sau mai stiu eu ce motiv inventam...Numai sa va amintesc cite pungi de plastic avem dosite si adunate prin sertare si rafturi...dar borcane?
     Multimea de obiecte ne da mult de lucru: sa organizam, sa curatam, sa mutam dintr-un loc intr-altul. Cu cit mai multe lucruri avem cu atita sintem mai ocupati. Putem sa ne intrebam pe drept daca noi posedam aceste lucruri sau ele ne posedeaza pe noi.
     Si acum un adevar trist...cit pare de ridicol atit este de adevarat. Lucrurile ne pot indeparta de Dumnezeu. Ori ca muncim ca nebunii sa le agonisim, ori ca sintem preocupati sa nu le pierdem, ingrijorati, obsedati...Lucrurile pot pune stapinire pe noi mai usor decit putem noi sa punem stapinire pe ele. Uneori inca le platim...in rate, pe carduri...si nu sint ale noastre dar ele ne poseda deja...sintem robii lor.
     Si atunci ce este materialismul? Ceea ce am invatat in scolile comuniste... o teorie care spune ca materia fizica este singura realitate fundamentala si care explica ca toate fiintele si procesele si fenomenele pot sa fie explicate ca un rezultat al acestei materii...??? Sau...o conditie a inimii? O alta smechereala de-a satanei sa ne tina ocupati, obsedati, ingropati in datorii si...departe de Dumnezeu...


No comments: