12 October 2011

SUPA DE PIETRE...

     Iarna...zapada si frig. Un baiat orfan si flamind...intr-un sat de oameni saraci... Unii oameni care sint saraci sint darnici...dar oamenii in satul asta erau taaare zgirciti. Toata lumea se vaieta ca n-are ...si baiatul nu mai indrazni sa ceara ajutorul nimanui.
     Intr-o zi, lihnit de foame, lua un ceaun si se duse in mijlocul satului. Aseza ceaunul pe pirostii, si facu un foc bun de vreascuri sub el. Umplu ceaunul de zapada...si curind zapada se topi si apa din ceaun incepu sa fiarba.
     Deschise incet si tacticos straita si rind pe rind incet si cu grija lasa sa cada in ceaun pe rind trei pietre lucioase care le scoase de acolo.
     De pe la geamuri oamenii se uitau cu mirare ...si se socoteau ce-o fi facind el acolo...Baiatul scoase o lingura mare si mesteca incet si cu grija, apoi duse lingura la gura si gusta. Un zimbet larg i se asternu pe fata ...un zimbet de om multumit. Satenii nu mai putura sta in casele lor. Curiozitatea ii razbi...iesira rind pe rind din casele lor si facura cerc in jurul baiatului. El mai lua o lingura si mai gusta odata si zise plescaind din buze.
- Daca ar fi niste ceapa...ar fi si mai gustoasa.
Un batrinel se grabi spre bordeiul lui. Avea un pivnita niset ceapa ...si ii aduse vreo trei capatini. Baiatul puse ceapa in ceaun ...mai mesteca odata si gusta...Dadu iar din cap satisfacut...
-Numai daca as mai avea citiva morcovi si niste cartofi.
Doua cucoane se grabira sa-i aduca si o mina de cartofi si citiva morcovi...Baiatul le puse in ceaun si continua sa mestece...apoi lua cu linguroiul lui din supa si ii intinse mosului care adusese ceapa...Mosul gusta si ridica din sprincenele lui stufoase satisfacut...
-Cea mai buna supa de piatra care mi-a fost dat sa gust!!!...zise el...
...........................
Ati putea ghici morala povestirii?

3 comments:

cella said...

Ma duc sa iau niste carne ca sa aibe si mai bun gust, e ok?

Rodica Botan said...

cam asa ceva...
Impreuna., facem supa buna,
Chiar daca nu avem de toate...

lacrima.lac said...

sau despre ce inseamna unitatea.
sau despre ce inseamna sa nu vezi ce ai, in comparatie cu altii.
sau despre ce inseamna sa fii mereu nemultumit.
sau despre cum te poti schimba atunci cind te cheama El.
sau... sau... sau...