14 August 2013

SFINTIREA ZIDURILOR...
Citeam despre sfintirea zidurilor in Neemia 12:27. Am vizitat Ierusalimul nu de mult si inca am in mintea mea zidurile albe ale Ierusalimului. Tot ce se cladeste in Ierusalim de fapt se cladeste numai cu piatra de Ierusalim . Asa sint zidurile cetatii, asa sint casele, asa sint drumurile in vechiul Ierusalim…asa este Via Dolorosa. O parte din zidurile si darimaturile pe care le-am vazut sint cele care au fost sfintite de Leviti pe aceea vreme.

Noi nu intelegem astazi importanta zidurilor la o cetate dar pentru cei care au trait acum 2000 de ani in Ierusalim de exemplu , zidurile cetatii erau mult mai importante decit casele in care locuiau. Si cind s-au intors evreii din Babilon pe vremea lui Neemia, nu si-au construit sau reparat casele mai intii- ci zidurile cetatii. De ce? Petruca prima grija care au avut-o a fost aceea de a se apara de dusmanii dinafara de a repara zidul care pentru o vreme cel putin ar tine dusmanul la distanta de ei si de familiile lor.

Noi traim intr-o lume “libera”. Mai degraba i-as zice o lume libertina. O lume in care nu mai exista ziduri de nici un fel. Sintem toti o apa si un pamint. Nici macar granitele nu sint bine aparate desi avem capabilitati dincolo de imaginatia cuiva. Si nici in mod spiritual nu avem ziduri sa ne protejeze de …lume.

Lipsa zidurilor demonstreaza mai degraba inconstienta din partea locuitorilor unei cetati…nicidecum o stare de stabilitate si relax. Si asta din toate punctele de vedere. In ce priveste viata unui crestin cred ca faptul ca nu avem ziduri care sa ne ingradeasca, sa ne apere, sa ne protejeze, sa ne ascunda vederii celui rau,  ne face sa ajungem  prada pina si la cele mai mici atentate din partea lui. Daca nu sintem vigilenti 100% - si daca nu veghem turnul vietii noastre 24 din 24, ne gasim mereu asaltati, mereu in fata dusmanului care beneficiaza de o pozitie ideala ca sa ne speculeze si sa ne atace cind nu sintem atenti, cind sintem obositi, adormiti, depresati, etc. Si daca n-ar fi El…Cel ce nu doarme si nici nu dormiteaza…am fi fost de mult o istorie trista. Dar El…El este cetatea noastra tare pe care diavolul nu are sanse sa o cucereasca. In El …si numai in El putem sa ne odihnim cu adevarat. 

Citind acuma despre sfintirea zidurilor...parca inteleg si mai mult cit de importanta a fost aceasta lucrare. Si mai inteleg si cit de importante sint zidurile din jurul nostru...

4 comments:

cherie said...

Rodica iar arunci cum zice romanul "vina pe tigani!" Or fi ei vinovati de multe dar nu si de ceea ce este in sufletul nostru....
Sa dam Cezarului ce este a Cezarului si lui Di8mnezeu ce este a lui Dumnezeu.
Cum sa faci ziduri care sa-ti apere constiinta de ispita. Vezi ce anume aparau zidurile pe atunci. Zidurile aparau aurul, averea...
Iisus nu a cerut ziduri... Ori asta este o noua credinta ???
Iisus a spus sa invatati "neamurile" ca exista un singur Dumnezeu, ca Dumnezeu nu este doar al poporului ales ci al tuturor. Iisus a spus ca daca exista mii de religii si mii de dumnezei... doar unul este adevarat.
Iar printre cei mai urati Dumnezei, cel de care trebuie sa fugi caci te converteste, Iisus a numit : "bogatia"... Vitelul de aur aparat cu ziduri!

Rodica Botan said...

cherie...dupa ce am scris si am recitit, mi-a trecut prin minte ca nu am spus destul. Asta este o dovada ca tu ai lasat acest comment.
Zidurile la care ma refeream eu sint o anumita rinduiala in viata noastra de crestin. Vezi...pacatul incepe in minte; si sint lucruri si locuri pe care un crestin le poate ocoli. Daca stii ca esti tentat de bautura, n-ai sa te duci sa stai toata ziua la crisma. Iti faci un zid acolo in minte si ai sa ocolesti tentatia respectiva. Daca te stii slab intr-o alta privinta - stai departe de tentatia respectiva. La asta m-am referit si nu la o ingradire totala de oameni.

Rodica Botan said...

cherie, Iov a fost omul care avea ziduri in jurul caracterului lui...ca sa traiasca dupa placul Lui Dumnezeu. Asta este un exemplu perfect ca sa ilustreze ceea ce am vrut sa spun prin ziduri...

cherie said...

Asta este altceva...