26 May 2012

AM O CARTE...NECITITA...


N-am disparut cu totul…doar temporar-renovari. Dar sa  intru in subiect...Prietenii mei mai vechi stiu ca imi plac grozav povestile. Nu umblatul cu povesti…ci imi place o poveste cu miez - o poveste  care                                                                                            sa-mi explice si sa ma faca sa inteleg o situatie, un gind, o treaba sensibila… Unele intimplari ma invata ceva. Unele povesti imi explica cite o treaba mai greu de inteles...
In viata mea de crestin ma poticnesc adesea in umblarea mea zilnica. As vrea sa fiu mai buna, as vrea sa fiu mai atenta cu lucrurile sfinte dar ma pomenesc ca dau prioritate lucrurilor mai putin importante si le neglijez pe cele vitale. In lunga mea lista de lucruri in care sint corigenta este si cititul Bibliei. Nu stiu cum fac si cum dreg, dar nu-mi ramine timp suficient. Consum fiecare picatura de nisip din clepsidra zilei pe orice  activitate ...si cind vine vremea de citit …sint obosita… e tirziu…etc.
Nu sint o persoana care se scoala dimineata usor… sint morocanoasa, ma trezesc cu un minut mai devreme de cind trebuie sa plec la munca, ma imbrac ca la armata si ce mai… dimineata nu-i un timp prea potrivit...                                                                                                                                       sint prea obosita …Atunci cind sa citesc? Si daca  nu citesc  zilnic  Biblia... este asta o asa mare tragedie?
Sa va povestesc insa despre o intimplare de care am auzit acum citeva zile… si ne-om dumiri impreuna daca este necesar cititul Bibliei. Un tinar ii spune pastorului care-l indemna sa citeasca Scriptura si  sa memoreze versete biblice…
-Pastore…n-are rost sa tot insisti ca si asa nu pot sa memorez nimic…
-Citeste totusi… ii zise acesta… Dar tinarul insista in decizia lui…
Intr-o zi, pastorul il intreba pe tinar…
-Ai zece minute sa ma ajuti cu ceva?…
-Am, cum sa nu… raspunse tinarul.
-Uite…zise pastoral, tine oala asta sub robinet 10 minute…
-Dar oala are gauri…replica tinarul ...uitindu-se uimit cind la oala gaurita cind la pastorul lui. N-are nici un rost s-o tin sub robinet…
-Ai zis ca ai zece minute… raspunse pastorul…
-Am ...dar n-are nici o noima ceea ce fac…
-Ba are… raspunse pastoral… tine-o numai sub robinet 10 minute…
Vrind nevrind, tinarul asculta si pentru 10 minute tinu oala aceea gaurita la robinet. Intr-un tirziu aparu si pastorul, si tinerelul ii spuze zimbind…
-Sper ca acuma sa realizati si dumneavoastra ca am irosit 10 minute degeaba… oala tot fara apa este…
-Da… a raspuns pastorul… dar uite ce curata s-a facut…
………………………….
Morala la ideea de la inceput este ca …indiferent cit de mult sau de putin intelegem cuvintul Domnului… indiferent daca reusim sa memoram sau nu versete biblice, cititul Scripturii ne va ajuta sa raminem curati in gindire. Si asa cum ne spalam si iara ne spalam, si tot mai avem nevoie sa ne spalam - zilnic, periodic…asa avem nevoie sa si citim Cuvintul Sfint.
Seth, nepotelul meu are 9 ani si citeste la nivel de liceu. Intr-o zi, saptaminile trecute a fost pedepsit de invatatoare pentru ca n-a raspuns cind aceasta l-a chemat. Era asa de absorbit de cartea pe care o citea, ca n-a auzit cind l-a chemat invatatoarea. Asa as vrea sa fiu  si eu - si asa ma rog ca sa ajung sa iubesc Cuvintul Sfint. Sa  citesc  cu si de placere...sa caut orice clipa posibila a zilei ca sa imi clatesc ochii, inima si mintea...sa le spal in Cuvint. Nu sint acolo insa…oh...ce departe sint.... sint in starea de care v-am spus la inceput - cind inca simt o obligatie sa citesc si cind, de ocupata ce sint cu alte activitati nu gasesc timp de citit Biblia. Logic stiu ca nu e bine si incerc sa indrept- dar asta nu-i suficient. Vreau sa am asa un drag de Cartea asta, incit sa ajung ca si Seth…sa nu aud cind ma striga si ma cheama oricine sau orice altceva…Si stiu ca prin puterile mele nu se poate... dar este Unul care face minuni... si astept sa faca minuni si in viata mea. A mai facut si altadata si stiu ca se poate... Si cind o sa se intimple minunea asta, o sa stiti si voi ca precis o sa se vada...Oala tot ciobita o sa fie... dar va fi mult mai curata...

7 comments:

Anonymous said...

Treptele devenirii încep cu...cititul. Ca mai apoi, vorba cărturarului Ezra, să continue cu meditarea. Iar în final să ”ne-aștepte” împlinirea.
Să ne urăm deci tuturor, suiș deplin!

Rodica Botan said...

Amin...este tot ce pot sa spun...

elena marin-alexe said...

Asa este draga mea.Amin!

carmen bogdan said...

FOARTE DE FOLOS. MULTUMESC DRAGA MEA. TE IMBRATISEZ SI EU PRINTRE"GAURI". SUNT CU "OALA SUB JETUL DE APA" SI AM SI EU SENZATIA CA TIMPUL PIRDUT CU U OBOSEALA EXCESIVA CE S-A ABATUT ASUPRA MEA NU ARE SENS. DAR TOTUL ARE UN SENS CACI STIM CA VERSETUL DIN ROMANI 8:28 E ADEVARAT. MULTUMESC. RABDARE SI TIE CU "OALA TA GAURITA"

mitica said...

Foarte frumos.
Sub postare am vazut si posibilitatea de a da mai departe [cu ingaduinta ta] apas butonul,,f''

AICISIACUMACOLOCURAND said...

Citeste soro CARTEA si mai spune-ne si noua ce ai inteles ?Uite ce a citit eu azi scuze ca e in engleza,dar mi-a placut foarte mult:
INSIGHT
"LORD, TEACH ME AGAIN AND AGAIN OF THE GOOD NEWS OF WHAT YOU HAVE DONE FOR ME. THANK YOU FOR MY SALVATION."
ANCHOR DEVOTIONAL - TALKING TO MYSELF
"If anyone is in Christ, he is a new creation; the old has gone, the new has come!"
(2 CORINTHIANS 5:17)
I doubt if many people would understand if I introduced myself saying, "Hi! My name is Jim; I'm a saint." I may not tell other people that, but I need to tell myself, "I am a saint. I am holy. Because I am a child of God, I share His nature."
Such reminders motivate me to live out the life God has called me to. And I need all the encouragement I can get! God doesn't call me to become a saint because of my righteous living. Rather, He makes me a saint and then tells me to live like one.
Have you ever shared the good news of Jesus with these words: "I'm no different from you. I'm a sinner, too, but I have Christ as my Savior, and He's forgiven me"? How can a forgiven sinner ever hope to live a holy life? There is one way: through the righteousness of Jesus, lived out here on earth and given to us.
I'm not sinless, that's for sure. But when I trusted Jesus as my Savior, He made me a new person, a saint. He clothed me with His goodness so that I can live out what He has already made me to be.
SCRIPTURE FOCUS
2 Corinthians 5:16-21
READ THROUGH THE BIBLE
1 Kings 6-7
Proverbs 2
Philemon
https://www.haventoday.org/anchor-devotional.php

viorica abbu said...

Rodica,cand oamenii activi,dinamici si plini de lucruri de impartasit fac pauze....nu-mi place.

Spune-mi ca ma insel