16 May 2012

CU RABDAREA...TRECI MAREA...

by Charles R. Swindoll
tradus Rodica Botan

Ecclesiastes 3:1-4 “Toate isi au vremea lor, si fiecare lucru de supt ceruri isi are ceasul lui. Nasterea isi are vremea ei, si moartea isi are vremea ei; saditul isi are vremea lui, si smulgerea celor sadite isi are vremea ei. Uciderea isi are vremea ei, si tamaduirea isi are vremea ei; darimarea isi are vremea ei, si zidirea isi are vremea ei; plinsul isi are vremea lui, si risul isi are vremea lui; bocitul isi are vremea lui, si jucatul isi are vremea lui;…”

Hippocrates a fost un physician grec considerat de multi ca fiind "Tatal Medicinii". El este cel care, daca va amintiti, a scris imortalul juramint a lui Hippocrates si inca si astazi cei care incep sa practice medicina depun acest juramint.

Acest Physician antic a trait undeva intre 450 BC si 375 BC. El a scris mult mai mult decit faimosul juramint care ii poarta numele. Alte lucrari literare faimoase au curs din penita lui, si multe din ele exista inca. Marea majoritate a lucrarilor lui, asa cum este de asteptat, vorbesc despre anatomia fiintei umane si despre vindecare.

Intr-o lucrare intitulata "Aphorisms", de exemplu, el scrie "Sint recomandate remedii extreme - folosite in mod potrivit, pentru cazuri si boli extreme"( “Extreme remedies are very appropriate for extreme diseases.”). In alta ocazie in "Precepts", aceste cuvinte apar chiar in primul capitol..." Vindecarea cere timp" (“Healing is a matter of time.”).

Recent, in timp ce citeam aceste ginduri, am realizat ca aceste idei pot fi conectate si parafrazate din plin cu multa semnificatie si pentru timpurile care le traim acum. " Recuperarea din dificultati extreme, de obicei cere un timp extrem de lung ( “Recovering from extreme difficulties usually requires an extreme amount of time.” )

In cultura noastra de microunde, aceasta fraza nu poate sa sune prea incurajator. Cuvintul "Incet" nu prea isi gaseste locul in vocabularul nostru. Avem foarte putina rabdare pentru activitati sau lucrari care ne obliga sa asteptam. Dar cel mai adesea, recuperarea este inceata. Si cu cit este rana mai adinca, cu cit pagubele sau trauma mai coplesitoare, mai cuprinzatoare, cu atit este nevoie de mai mult timp de recuperare, de vindecare...

Bun sfat Hippocrates! Avem tendinta sa uitam acest sfat plin de intelepciune. O puternica cunostiinta a Cuvintului Lui Dumnezeu ne poate da rabdarea si intelepciunea sa trecem prin perioada de timp necesara oricarei recuperari.

No comments: