14 May 2020

MASLINUL

     Am ascultat pe drum spre casa ceva despre maslin. Intotdeauna mi-au placut pomii astia- au asa o tulpina …chinuita, interesanta…Fiecare pom are parca o alta personalitate. Sint frumosi in gradini, sint frumosi sa-i pictezi…sa nu mai spun de foloasele uleiului de masline sau de gustul maslinelor. 
     Am si eu un maslin, si intr-un an cumnatul meu a adunat masline sa le prepare. Am luat noi reteta dintr-o carte de bucate a lui Sanda …si i-am uitat numele . Dar e mare bataie de cap sa pregatesti maslinele cu sare si ...oh...prea multa treaba -  si ia mult timp; si ne-am ales cu nimica - ba nu - cu osteneala... Asa ca singurul lucru bun pe care-l face maslinul meu este …sa stea linistit sa-si coaca fructele. Este verde tot timpul si cind ii cad maslinele de coapte face o mizerie... nemaipomenita. Dar il suport ca-mi place pomul. Cu crengutele lui cu fructe poti sa decorezi. Ba chiar si numai cu crengutele .
     Am citit ca frunzele de maslin sint foarte bune in medicina. Googaliti sa vedeti. Ce vroiam eu sa spun despre pomul asta este ca ii placesau mai bine zis  ii tihneste sa traiasca in paminturile seci si pietroase, ca-si intinde radacinile si le suceste si le chinuie printre pietre si crapaturi de pamint tare si neprietenos. Primii sapte ani nu da nici o roada se pare si intre 7 si 14-15 ani prea putin. Dar cind incepe sa rodeasca , rodeste cite 40 de generatii . In perioada de crestere are nevoie sa fie ingrijit, dar cind ajunge matur, nu mai are nevoie de nimic – doar sta maiestuos in pamintul sec si neprietenos si da roada intr-una.
     Spunea astazi cel pe care-l ascultam la radio ca asa trebuie sa crestem copiii. Ca ei sint ca niste pui de maslin care trebuie crescuti in primii ani cu grija, ocupindu-ne de ei cu multa atentie. Precum spune Biblia – sa dam invatatura copiilor cind sint mici – sa-i disciplinam si sa le taiem “crengile” care cresc aiurea…si cind vor deveni adulti…or sa fie stapini pe situatie – tari si roditori. Mi-au placut comparatiile facute de el…dar mi-a placut si povestea de mai jos pe care am gasit-o googalind sa aflu lucruri despre maslin. Iaca vi-o pun aici… Povestea a fost scrisa de Dave Edgreen din Australia.
…………………………….  

     In mijlocul unei livezi de maslini, traia un maslin regal…aproape perfect. Desi majoritatea pomilor din livada aveau masline frumoase, nici unul nu se putea compara cu acest batrin maslin. Maslinele acestui pom batrin din mijlocul livezii aveau o textura si un gust puternic, o aroma aparte.
     Din cind in cind, gradinarul venea si controla pomii. Intr-o zi, cum s-a apropiat de maslinul acesta minunat asezat in inima livezii lui, a scos un cutit mare si a taiat una dintre cele mai mari crengi chiar la punctul unde se conecta cu trunchiul copacului... Apoi a luat o crenguta mica si sfrijita dintr-un pom de la marginea livezii si a altoit-o in rana deschisa creata in pomul acela mare si sanatos. Cum pomul cel maret si crenguta cea firava au inceput sa se accepte reciproc , un lucru remarcabil s-a intimplat. Seva bogata a pomului puternic a inceput sa hraneasca creanguta firava  si aceasta a inceput sa pulseze cu viata.
     Cu trecerea timpului, gradinarul a mai altoit si alte crengute din pomi mai firavi in acest pom maret si sanatos si de fiecare data taia cite o creanga puternica si sanatoasa ca sa lase loc la cite o crenguta firava din alti pomi mai piperniciti.
     Trecu intr-o alta zi gradinarul si de data asta se apleca si ridica de jos una din crengile pe care le taiase in prealabil din pomul sanatos; creanga care odinioara fusese falnica si plina de viata. Gradinarul facu atunci o experienta pe care n-o mai facuse inainte. A taiat o portiune in trunchiul sanatos al copacului…apoi a taiat o portiune din craca care fusese indepartata mai demult si ii dadu o forma care sa se potriveasca cu gaura facuta in trunchi. Cu multa grija le lega impreuna . Seva pomului incepu sa curga din plin in creanga care  fusese din nou altoita in pomul de unde fusese taiata inainte si ii dadu viata din nou facind-o curind sa fie parte din copacul sanatos.
     Pavel vorbeste copiilor Lui Israel…”Uita-te dar la bunatatea si asprimea lui Dumnezeu: asprime fata de ceice au cazut, si bunatate fata de tine, daca nu incetezi sa ramii in bunatatea aceasta; altmintrelea, vei fi taiat si tu . Si chiar ei: daca nu staruiesc in necredinta, vor fi altoiti; caci Dumnezeu poate sa-i altoiasca iarasi. Fiindca daca tu, care-ai fost taiat dintr-un maslin, care din fire era salbatic, ai fost altoit, impotriva firii tale, intr-un maslin bun, cu cit mai mult vor fi altoiti ei, cari sint ramuri firesti, in maslinul lor." Romani 11:22-24
.................................
Cine intelege...intelege. Ca la urma urmei important este nu din ce pom vi ci in ce pom esti altoit...si ma bucur ca si crenguta mea a avut o sansa...

1 comment:

Marta said...

Minunat. Domnul ne poate ridica la viata chiar din valea umbrei mortii. Mare cit a fost caderea
sa fie pocainta ta .Valabil pentru ori cine ca si pentru mine . Liniste...