02 May 2018

CIND TRECE O CARUTA GOALA...

Autor povestire: Lore C. 
Tablou pictat de pictorul german Stefan Jager din Jimbolia.
Odata, demult, ma plimbam impreuna cu tatal meu, cind, la o cotitura, el se opri deodata. Dupa o clipa de tacere, ma intreba:
-In afara de ciripitul pasarelelor, mai auzi si altceva? Imi ascutii auzul si dupa citeva secunde, ii raspunsei:
-Aud zgomotul unei carute.
-Asa este, spuse tatal meu. Este o caruta goala.
Il intrebai:
-Cum de stii ca este o caruta goala, daca inca nu o putem vedea?
Iar el imi raspunse:
-E foarte usor sa stii cind o caruta este goala, din cauza zgomotului. Cu cit este mai goala, cu atit face mai mult zgomot.
Astazi, adult fiind, cind vad o persoana care vorbeste prea mult, intrerupind conversatia celorlalti, dovedindu-se inoportuna, laudindu-se cu ceea ce poseda, simtindu-se atotputernica si dispretuindu-i pe cei din jurul ei, inca mi se pare ca mai aud vocea tatalui meu spunind: “Cu cit este mai goala caruta, cu atit face mai mult zgomot.”
Smerenia consta in a trece sub tacere virtutile noastre si a le permite altora sa le descopere. Nu uitati ca exista oameni atit de saraci, incit nu au nimic altceva decit bani. Nimeni nu este mai gol la suflet decit cel care este plin de sine insusi.
Sa fim ca ploaia linistita si blinda, care patrunde in tacere pina la adincimea radacinilor, hranindu-le!

4 comments:

geluu said...

Foarte frumos! Asa este.

Zsolt said...

In totdeauna mi-au placut vorbele pline de intelepciune ale batranilor. Si eu cu cat mai in varsta devin cu atat mai mult simt ca ma asemen cu bunicul. In tinerete a fost in lume, dar apoi si- apredat viata Lui Cristos si cu atat mai mult zel il slujea pe cat era fara de Dumnezeu in tinerete.
Incet incet noi devenim acei batrani care trebuie sa invatam noua generatie prin intelepciunea capatata de la cei batrani.

Rodica Botan said...

Mi-e dor de Buna mea si de bogatia intelepciunii ei simple. As dori mult sa ii seman in multe privinte dar ma tem ca desi am avut sansa la mai multa educatie si cunoastere, nu am sa ating nivelul ei niciodata. Intelepciunea ei venea din Cuvint - nimic in plu , nimic in minus.

gaby_d said...

Ce pilda frumoasa!
Ma bucur sa te regasesc.
Mi-am amintit cu drag de tine si-asa am ajuns aici.
Ma bucur sa vad ca mai scrii.
Te pup!
Duminica binecuvantata!